2024. május 4. - Mónika, Flórián

Van-e élet a fosszilis energián túl?

Olajos Péter néppárti képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szólalt fel a dán Britta Thomsen megújuló energiáról szóló jelentésének vitájában.
2007. szeptember 25. kedd 13:26 - Hírextra

A képviselő szerint egyes tagországok el fogják szabotálni a megújuló energia előállítás részarányának növelését, ezért megegyezést sürgetett a gyakorlati megvalósításról, illetve szankciók alkalmazását javasolta azok be nem tartása esetére.

Olajos sajnálatát fejezte ki, hogy az EU azon korábbi célkitűzése, miszerint a megújuló energiák hozzájárulása az EU energiamixében 2010-re 12% legyen valószínűleg nem fog teljesülni. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a 2007-es tavaszi uniós csúcson elfogadták a német elnökség ennél is ambiciózusabb javaslatát, a megújuló energia részesedésének 2020-ra 20 százalékra történő emelését, melynek megvalósulása még inkább veszélyben forog.

A képviselő ezért nyomatékosan felszólította a Bizottságot és a tagállamokat, hogy a költséghatékonyságot és az egyes országok lehetőségeinek ágazati elemzését figyelembe véve, határozzanak meg nemzeti célokat, dolgozzanak ki részletes, az adott ország megújuló-energia stratégiájának megfelelő végrehajtási terveket, a célkitűzések teljesülésének elmaradását pedig szankcionálják.

Mint fogalmazott "Európának történelmi felelőssége van, saját magán kell bebizonyítania, hogy van élet a fosszilis energián túl is", és az unió éghajlatváltozás elleni küzdelem területén mutatott elkötelezettsége esélyt teremthet a globális megegyezésre is.

Kiadó: Olajos Péter Európai Parlamenti Képviselő

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását