2024. május 5. - Györgyi

Üdvözöljük Pornóapátiban!

Pornóapáti, Bugyi, Heréd, Ondód - mindenki hallott már róluk, ám azt kevesen tudják, hol is vannak pontosan. Az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés az efféle humoros és érdekes helységnevek iránt, egyre több internetes oldalon találkozunk velük - persze,
2007. szeptember 25. kedd 17:25 - Mohai Szilvia

Csempeszkopács

A Vas megyei település Csempeszfalva és Kopács egyesülésével jött létre, azonban lakosainak többsége egyáltalán nem csempészik vagy kopácsol. A név előtagja a régi népnyelvi csempesz köznévre utal, mely ’csalárd, hamis’ jelentéssel bír. A kopács utótag pedig a Kopács személynévből ered, mely a ’gesztenye vagy dió zöld burka’ jelentésű kopács vagy kopáncs köznévből származik. Utóbbi harkályt is jelent. Más értelmezés szerint a Kopács személynév eredetije a szerv-horvát ’ásós, kapás ember’ értelmű Kopač.

Makkoshotyka

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település hotyka utótagja szintén személynévből keletkezett: 1262-ben V. István király adományozta a területet egy bizonyos Hugka nevű vitéznek. A makkos utótag ’makkot termő, makkban bővelkedő’ vidékre utal. A település a 12. század második felében jött létre. A tatárjárás idején már szőlőtermesztő vidék volt, ugyanis a feljegyzések szerint a tatárok elől a borospincékben kerestek menedéket a lakosok.

Ököritófülpös

Látnivalók Ököritófülpösön
Református templom: A templom 1804-ben épült késő barokk stílusban, a tornyot 1936-ban emelték. A hajó síkmennyezetes, rövidebb oldalain 2-2 vaskos oszlop tartja a karzatokat.
Az ököritói nagy tűzvész emlékoszlopa: Az 1910-ben keletkezett tűzben több mint 300 fiatal égett benn a bezárt ajtajú csűrben, mikor egy bál alkalmával a nagy tánc hevében valaki a felakasztott lámpát leverte, s a gyorsan terjedő tűzből a nemfizetés elkerülése végett bezárt ajtajú csűrből a fiatalok nem tudtak kimenekülni. Emlékükre állították az oszlopot a ref. templom kertjében. (www.vendegvaro.hu, wikipedia.org)
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község nevében az ököritó valójában ököritató: e szó ugyanis egy régi műveltető ige, az ’itat’ jelentésű it nyomát őrzi. A Fülpös helynév a régi Fülpös (azaz Fülöp) személynévből alakult ki. Ököritó nevét először 1315-ben Ukuritow alakban egy oklevélben említették. 1344-ben I. Lajos király új adományával a Kölcseyeké lett, akik 1352-ben eladták a Domahidy családnak.



A Vas megyei Bő egyáltalán nem bő; területe ugyanis mindössze 10,66 négyzetkilométer, és 684-en lakják. Neve török eredetű, egy ’nemzetségfő’ jelentésű köznévből keletkezett. A község területe ősidők óta lakott. Ezt bizonyítja az az itt talált kőkorszaki kőszerszám, melyet ma a soproni múzeum őriz. A honfoglalást követően valamelyik nemzetségfő nyári szállása volt itt, nevét is innen kapta.

Sári

Sári a Pest megyei Dabashoz tartozik, ám nem egy kedves kislányról kapta a nevét: a mindenki által ismert ’lágy, ragadós föld’ jelentésű sár köznévből keletkezett egy -i képző hozzáadásával; más értelmezések szerint azonban egy régi magyar személynév, a Sár és a birtokot jelképező -i toldalék összekapcsolódásából eredeztethető, tehát a Sár így ennyit tesz: ’Sár nevű személy birtoka, Sáré’.

Pornóapáti

Látnivalók Pornóapátiban
Szent Margit római katolikus templom: A mai Szent Margit római katolikus templom elődje a középkorban épült. Története során többször átépítették. Mai formáját 1804-ben késő barokk, a 19. század végén pedig eklektikus átalakítása során nyerte el. A főhomlokzat felett álló torony órahelyes párkányán érdekesen kialakított sisak látható. A főoltár szobrait Johannes Metter faragta, a képet Dorffmaister István festette. A templom tornyában található a híres apátságból származó, 1464-ben készült harang.
Szenháromság-szobor: A templom előtti téren álló Szentháromság-szobor 1906-ban készült. Német nyelvű felirata az Amerikába vándorolt magyarok emlékét őrzi. A szoborral szemben látható országzászlós emlékmű a trianoni békeszerződéssel 1921. december 1-jén Ausztriához csatolt község lakosságának hazafiasságára, az 1923-ban történt visszatérésre emlékeztet. (www.pornoapati.hu)
Végezetül következzék a mezőny éléről Pornóapáti, amelyről valószínűleg a legtöbbet beszélnek mostanság; megeshet, hogy az odalátogató turisták száma is megnőtt a nagy érdeklődés miatt. Pedig a pornófilmekhez valójában semmi köze. Bár előtagjának eredete vitatott, feltehetőleg a szláv Pernovo vagy a német Pernau helynévvel áll kapcsolatban. Utótagját, az apátit pedig onnan kapta, egykoron egy ciszterci apátság állt ott, melyet 1221-ben alapítottak, és a 18. század közepén pusztult el. Nem kell tehát a település határát jelző táblára rákerülnie a 18-as karikának. Filmgyártásról nem nevezetes, annál inkább az ország legrégebbi harangjáról, melyet 1464-ben öntöttek, és amely a községben található Árpád-házi Szent Margit tiszteletére szentelt római katolikus templom tornyában lóg.

Arról, hogy a médiában való egyre gyakoribb előfordulása miatt több turista keresi-e fel Pornóapátit, illetve, hogy az ott lakók szeretik-e szülőhelyük nevét, a község polgármesterét, Purker Waltert kérdeztem.

Mennyire vannak tisztában az emberek a település nevének eredetével?

- Az ott lakók tisztában vannak vele; tudják, hogy nem onnan ered, amire először gondolnánk. Az ország más részeiben élők viszont kevésbé ismerik a származását.



Hogy viszonyulnak ehhez a névhez, szerették volna-e valaha megváltoztatni?


- Sosem esett szó a megváltoztatásról, a médiás fellángolásokat követően úgy gondolták, hogy nekünk nagyon jó ez a községnév, maradjon csak; eszébe sem jutott senkinek, hogy meg kellene változtatni.

Többen látogatják a települést manapság a médiaérdeklődés miatt?

- Sajnos annyira nem tűnt fel, hogy többen utaznának ide mostanában. A nevezetességek megtekintése manapság nem vonzza igazán az embereket. Pedig az említett harang valóban nálunk található a Szent Margit templomban, és máig működik. Ugyan vannak régebbi harangok is az országban, de azok már nem működnek. Sajnálatos módon ma Magyarországon csak bizonyos köröket érdekelnek a régi dolgok, az egyszerű embereket nem nagyon, közömbössé váltak azok iránt ebben a rohanó világban, nem adnak semmit a múltra.

Remélhetőleg ez a hozzáállás megváltozik majd a jövőben, és egyre többen látogatnak el nemcsak Pornóapátiba vagy a többi vicces nevű helyre, hanem az ország összes rejtett zugába, hogy megismerhessék hazánk értékeit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását