2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kihalnak a nyelvek

A nyelvészek szerint számos bennszülött nyelvet kihalás fenyeget, a probléma Ausztrália északi részén és Dél-Amerika egyes területein a legsúlyosabb. A ma ismert 6992 nyelv közül kéthetente legalább egy eltűnik.
2007. szeptember 19. szerda 09:51 - Hírextra
A Fennmaradó Hangok elnevezésű program azért küzd, hogy nyelvek ne merüljenek feledésbe. Dokumentálják vagy ha tudják, újraélesztik azokat. David Harrison, a pennsylvaniai Swarthmore Főiskola tanára és a program társigazgatója azt mondja, hogy a világon majdnem 7000 különböző nyelv van. Minden két hétben átlagosan egy nyelv eltűnik, mert utolsó használója is meghal. A projekt nyelvészei folyamatosan utazgatnak, hogy feljegyezhessék a gyakran már beszédben egyáltalán nem használt, ősi nyelvek szavait.

Az ausztrál kontinens északi részén - Queenslandben, az Északi Területen és Nyugat-Ausztráliában - fenyegeti leginkább a kihalás a különböző őslakos (aboriginal) nyelveket. A nyelvészek szerint az aboriginalok őrzik a legveszélyeztetettebb nyelveket, 153 különböző nyelvjárást beszélnek az ország északi felében.

Dél-Amerika középső része - Ecuador, Kolumbia, Peru, Brazília, Bolívia - a második legfenyegetettebb terület, az őslakos nyelveket a spanyol és a portugál oltja ki.

Harmadik a listán Észak-Amerika, egyes területeken - ide tartozik Brit-Kolumbia Kanadában, az Egyesült Államokban pedig Washington, Oregon, Oklahoma, Texas és Új-Mexikó állam - ahol a helyi őslakosok nyelvjárásai lassanként eltűnnek. Ezeket a területeket Kelet-Szibéria követi, ami a negyedik legveszélyeztetettebb terület a világon.

Évtizedeken keresztül egyes nyelveket a telepesek erőszakkal irtottak ki, ma pedig már a gyerekek is megpecsételhetik az ősi nyelvek sorsát azáltal, hogy elhagyják azt egy másik, televízióban, iskolában jobban elterjedt nyelvért.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. február 7. 19:56
MMR, ... ? ;-)
Don Caló
2008. február 7. 19:55
Sajnos. És születnek laza hanyag szlengek is a helyükbe. Az is rontja a kommunikációk színvonalát.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását