2024. május 5. - Györgyi

Ma este megegyeznek?

Működőképes, a versenyt és a szolidaritást egyszerre biztosító egészségbiztosítási rendszerben szeretne megállapodni az SZDSZ a hétfői koalíciós egyeztetésen.
2007. szeptember 24. hétfő 14:26 - Hírextra

 A kompromisszumokban addig hajlandóak elmenni a liberálisok, amíg ezek az elvek nem sérülnek - mondta Kóka János pártelnök az SZDSZ hétfői frakcióülése után. A liberális politikus a hétvégi nyilatkozatok alapján esélyt lát a megállapodásra, szerinte ugyanis Gyurcsány Ferencnek sikerült megteremtenie a reformok melletti elkötelezettséget.

Szávay Ágnes hétvégi teniszsikerei alapján sportpéldát hozott Kóka János a hétfői sajtótájékoztatón. Mint mondta, a magyar egészségügyi reform szerinte győzelemre áll, a koalíciós "párosban" pedig a szocialisták az erősebbek, de a liberálisok a gyorsabbak.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta: több kérdésben már kompromisszumot kötöttek. Ilyen volt például az, hogy vegyes biztosítási rendszer legyen, vagyis a magánbiztosítók és az állam egyszerre legyenek jelen a piacon. A vita most ott tart, hogy mekkora legyen az a terület, ahol a szabadság és a szolidaritás egyszerre érvényesülhet - tette hozzá.

Részletkérdésekre - így például arra, beleegyeznek-e abba, hogy Budapestet és környékét külön kezeljék az új biztosítási rendszerben- , a politikusok nem válaszoltak. Mint Kóka János mondta, a szakmapolitikai kérdéseket nem a sajtón keresztül akarják megbeszélni.

Az adóreformmal kapcsolatban Kóka János emlékeztetett arra, hogy a Pénzügyminisztérium szerdán terjeszti a kormány elé a jövő évi adóváltozásokkal kapcsolatos javaslatcsomagot. A liberálisok jövőre elsősorban a feketegazdaság visszaszorítását szorgalmazzák majd, valamint az adórendszer egyszerűsítését - ezen belül azt, hogy felére csökkentsék a bevallások számát, valamint a jelenlegi harmadára a sorok számát a bevallási íveken.

Az SZDSZ elnöke beszélt még arról, hogy a Világbank szerdán hozza nyilvánosságra jelentését arról, milyen az üzleti környezet minősége az egyes államokban. Kóka János szerint ez bizonyítvány lesz Magyarországnak, amely megmutatja, volt-e értelme az elmúlt időszak intézkedéseinek és politikájának.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását