2024. május 16. - Mózes, Botond

Illír erődre bukkantak

Nem messze a négyezeréves ismert régészeti lelőhelytől, amely egy ősi, termékenységi szertartásokra szolgáló barlangot rejt, egy 350 méter magas hegyen az Adriai-tenger legrégibb és legerősebb illír erődjére bukkantak a horvát régészek Dél-Dalmáciában, a
2008. október 22. szerda 21:42 - Hírextra
A félsziget északi részén, Nakovana falu közelében Stasa Forenbacher a horvát Antropológiai Intézet munkatársa a zágrábi egyetem archeológiai karának hallgatóival a falu fölötti 350 méter magas hegy platóján szondázták a terepet, és mintegy négy négyzetméteres területet tártak föl.

Sikerrel jártak, mert előkerültek az első leletek, kerámia- és bronzedények darabjai, kovácsoltvas díszítmények nagyjából i.e. 380-ból - adta hírül a Vecernji List című zágrábi napilap.

Kilenc évvel ezelőtt a Peljesac-félszigeten, Nakovana falutól nem messze tárták föl azt a barlangot, amely régészeti világszenzációvá vált. A kovakőbarlangban illír fallikus szertartási figurákat találtak az időszámítás előtti IV. századból. Ez a terület az újabb leletekkel máig a leggazdagabb illír lelőhely a világon.

A most talált hegyi erőd föltárását 2009 tavaszán folytatják.Illíria annak az ókori tartománynak a neve, amely a Balkán-félsziget északnyugati részét foglalja magában. A szűkebben vett Illíria az i.e. IV. században alakult ki a mai Dalmácia déli részén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását