2024. április 26. - Ervin

Félmillió letöltéssel zárult az akció

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 77 Filmajándék elnevezésű, tavaly december 18-tól idén január végéig tartó rendkívüli akciója alatt 500 ezer filmet, világhíradót és tévéműsort nézett meg az interneten összesen 250 ezer látogató - tájékoztatta az a
2009. február 5. csütörtök 06:10 - Hírextra
Mint a közlemény beszámolt róla, a NAVA eredetileg a karácsonyi előtti napokra időzítve tette az interneten ingyenesen és korlátlanul hozzáférhetővé gyűjteményének 77 filmkülönlegességét. Az kampány azonban akkora sikert aratott, hogy a nagyszámú látogató kiszolgálása érdekében a NAVA sávszélességét előbb meg kellett tízszerezni, majd az akciót is január végéig meghosszabbították a szervezők.

Az archívum a weboldalon az elmúlt 77 év magyar filmklasszikusaiból, világhíradóiból, televíziós műsoraiból, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeiből álló válogatás szabad megtekintését és letöltését tette lehetővé az internetezők számára.

A legnépszerűbbnek a klasszikus játékfilmek, így A Pál utcai fiúk, a Veri az ördög a feleségét, az Állami Áruház, a Lúdas Matyi és az Egri csillagok bizonyultak, de sokan voltak kíváncsiak a Megasztár 2. döntőjére, az Iron Maiden 1988-as budapesti koncertjét beharangozó tudósításra, valamint régi filmhíradókra is.

Az archívum tájékoztatása szerint a kezdeményezés sikerére való tekintettel a NAVA-t üzemeltető Neumann Ház már dolgozik a folytatáson: egyik első lépésként február elejétől a NAVA archív műsorai megjelennek a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) rendszerváltásról szóló forrásgyűjteményében is.

A NAVA a Neumann Kht. kiemelt szolgáltatása, amely 2006-os megalakulása óta gyűjt magyar audiovizuális tartalmakat. A NAVA gyűjteményében a régi magyar játékfilmek és világhíradók mellett az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai szerepelnek.

A regisztrált felhasználók az archívum valamennyi anyagát megtekinthetik az ország minden területén megtalálható mintegy 700 NAVA ponton, jellemzően könyvtárakban, oktatási és közintézményekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását