2024. május 14. - Bonifác

Biennále Budapesten, Gyulán és Szegeden

A külhoni magyarok kulturális életét mutatja be a Biennále fesztivál, amelynek programjait szeptember 25-től, keddtől tartják Budapesten és két vidéki városban, Gyulán és Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2007. szeptember 23. vasárnap 12:41 - Hírextra

Az október 13-ig tartó eseménysorozatot a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából az Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája rendezi. A programban irodalmi, képzőművészeti, zenei, filmes és színházi rendezvények szerepelnek, de megjelenik a divat és a kabaré is.

A fesztivál nyitóelőadása a Háromszék Táncegyüttes, a Jászság Népi Együttes és a Cirkalom Néptánc Együttes közös produkciója, amelyet Csávási Ballada címmel láthat a közönség a Nemzeti Színházban - közölte Goldschmied József, az Égtájak Iroda programigazgatója.

A Magyar Nemzeti Múzeumban "Üzen a Muravidék" címmel szeptember 27-től a Szlovéniához tartozó tájegység képzőművészetét mutatják be.

A Zeneakadémián Kálmán Imre gordonkaművész, a Mezei Szilárd Ensemble délvidéki együttes, továbbá Túlparton címmel a Fonó zenekar, Szabadi Vilmos hegedűművész és Gulyás Márta zongoraművész ad koncertet.

A Thália Színházban a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a komáromi Jókai Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a Kolozsvári Operastúdió vendégszerepel.

"Mindig az a perc..." címmel a színpadi zene világából, így például Karády Katalin-dalokból és Seres Rezső-szerzeményekből adnak ízelítőt, szintén a Tháliában. A színház lesz a helyszíne Lajkó Félix hegedűművész és barátai örömzenélésének, továbbá az "Ilyenek vagyunk mi" című divatbemutató-paródiának is, amelyen színész-manökenek lépnek a "kifutóra".

A Művészetek Palotája Fesztivál Színházában a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című művét adja elő.

A Mátyás-templomban a Galántai Kodály Zoltán Daloskör, valamint az óbecsei Schola Cantorum Énekkar hangversenyét hallhatják az érdeklődők.

Az A38 Hajón Cross-Border Jam címmel október 11-én kétnapos program kezdődik a külhoni magyar dzsessz bemutatására.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 28-tól három napon át határon túli magyar alkotók munkáit vetítik. A nyitó díszelőadáson a Ha nem volna szerelem című vajdasági játékfilm látható. Vicsek Károly rendezése egy, a NATO-bombázások elől menekülő magyar családról szól.
Az Ernst Múzeumban október 10-től GPS - Ismeretlen szcéna címmel látható kortárs képzőművészeti tárlat, amely három határon túli régió (Vajdaság, Felvidék, Erdély) alkotóinak munkáiból mutat be válogatást.

"A kiállítást többek között olyan közös kelet-közép-európai történelmi tapasztalatok hívták életre, mint Pista bácsié, aki egykoron az Osztrák-Magyar Monarchiában született, később csehszlovák állampolgár lett, majd ismét a királyi Magyarországhoz csatolták, néhány évtizedig a Csehszlovák Szövetségi Köztársaságban élt, aztán egyszerre Szlovákiában találta magát - mindezt úgy, hogy időközben ki sem mozdult szülőfalujából" - érzékeltették a bemutató sajátosságát a szervezők.

A fesztivál keretében Szegeden szeptember 27-én Bortnyik György munkáiból nyílik kiállítás Változó helyek árnyai - fotó és dokumentum címmel. A programban szerepel filmvetítés, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Liliomfi című előadása, valamint a Snaps Vocal Band és a Zakusca Együttes koncertje.

Gyulán október 3-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vendégszerepel és a Slang koncertezik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását