2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vita a feketegazdaság elleni küzdelemről

A feketegazdaság elleni küzdelem jegyében a fogyasztóvédelmi, az adó-, a vám-, és a munkavédelmi hatóság összehangolt ellenőrzést tartott szombat délelőtt Budapesten a Bosnyák téri piacon.
2007. szeptember 22. szombat 16:45 - Hírextra

Budai Bernadett kormányszóvivő a kihelyezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon a 2006. évi GDP 17-18 százalékát, mintegy 3.700 milliárd forint tett ki a feketegazdaság, ami nagyjából megfelel az egy év alatt nyugdíjakra, illetve az egészségügyre fordítandó összeggel.

"Amennyiben sikerülne a feketegazdaságot átterelni a fehérgazdaságba, akkor az így felszabaduló milliárdokat egyebek mellett általános forgalmi-, és személyi jövedelemadó-kulcsok mérséklésére lehetne fordítani" - hangsúlyozta a Budai Bernadett.

Kifejtette: a kormány a feketegazdaság elleni harc részeként szeptember 1-jén létrehozta az egységes Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, október 1-jén megalakul a központosított élelmiszerbiztonsági szervezet, míg az országgyűlés hamarosan elfogadja az egységes élelmiszerláncról szóló törvényt, ami a földtől az asztalig ellenőrizné a növények, élelmiszerek minőségét.

Bobál Pál, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Közép-magyarországi Regionális Felügyelőségének igazgatója elmondta, hogy az év első kilenc hónapjában a regionális hatóság összesen 12 ezer fogyasztóvédelmi vizsgálatot végzett, és ezek 65-70 százalékában találtak szabálytalanságot, amiért mintegy 40 millió forintos fogyasztóvédelmi, míg csaknem 30 millió forintos minőségvédelmi bírságot szabtak ki.

A fogyasztóvédők az első fél évben országosan mintegy 600 millió forintos fogyasztóvédelmi, minőségvédelmi és szabálysértési bírságot vetettek ki, 80 millió forinttal többet, mint 2006 januárja és júniusa közötti bázisidőszakban.

A Fidesz szerint a kormány csak szavakban küzd a feketegazdaság ellen, hiszen eddigi tevékenységük során semmiféle eredményt nem sikerült elérniük a feketegazdaság elleni küzdelemben.

A feketegazdaság elleni küzdelem három lépcsőfoka: a korrupció visszaszorítása, a bürokrácia leépítése és az adócsökkentések - írta reagálásában Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását