2024. április 27. - Zita

Tolla volt a velociraptornak

Tolla volt a Jurassic Park című filmben is szerepelt velociraptornak a Science amerikai magazinban a héten megjelent tanulmány szerint.
2007. szeptember 21. péntek 10:36 - Hírextra

A sokmillió évvel ezelőtt élt kistestű ragadozó dinoszaurusz fajnak az 1998-ban a mongóliai Góbi-sivatagban talált alkarcsontján még látni lehet a kinövéseket, amelyeknél a tollak az ínszalaghoz csatlakoztak, akárcsak a mostani madaraknál - írják az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársai, a tanulmány szerzői.

"A kinövések hiánya a csontokon nem feltétlenül jelenti azt, hogy a dinoszauruszoknak nem volt tolla, sőt az, hogy egy velociraptor csontján megtalálták őket, kétségkívül arra utal, hogy volt" - írta közleményében Alan Turner, a múzeum és a New York-i Columbia Egyetem őslénykutatója.

"Régóta gyanítjuk, hogy a velociraptor szárnyas volt, de erre eddig még senki sem talált bizonyítékot" - írta Turner.

A kutatók szerint ez a felfedezés egy újabb jel arra nézve, hogy számos dinoszaurusznak tolla volt. Bár ezek az őshüllők nem tudtak repülni, a tollak díszként szolgáltak, mint a pávánál, valamint hőszigetelőként, ami megint csak arra enged következtetni, hogy melegvérűek voltak.

A Góbi-sivatagban talált alkarcsont a krétakorból származik és 80 millió éves.

Az őslénykutatók becslése szerint az első madarak körülbelül 150 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön, és kistermetű szárnyas húsevő dinoszauruszok leszármazottai.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását