2024. április 28. - Valéria

Megkezdődött a Munkáspárt elnöksége elleni per

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt kezdődött meg a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége ellen indított per pénteken a Székesfehérvári Városi Bíróságon; a párt elnöke szerint az elnökség csak a véleménynyilvánítás jogával élt.
2007. szeptember 21. péntek 11:38 - Hírextra

A pert a Fővárosi Ügyészség indította a Munkáspárt vezetősége ellen, mert a testület egy 2005 júniusi közleményében politikainak minősítette a belső ellenzék kizárt tagjainak kizárását megsemmisítő és a pártkongresszus megismétlését elrendelő, a Fővárosi Bíróság által hozott ítéletet.

A tárgyalásra az ország több megyéjéből érkeztek párttagok és szimpatizánsok, akik a bíróság épületével szemközti parkban gyülekeztek transzparensekkel, vörös zászlókkal.

A tárgyalás megkezdése előtt Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke mintegy 100-120 érdeklődő előtt szégyenteljesnek nevezte a per napját, "mert Magyarországon a rendszerváltás óta soha nem idézték egy párt teljes vezetését bíróság elé."

"Soha Magyarországon és sehol az Európai Unióban nem vonták felelősségre egy teljes párt teljes vezetését azért, mert élt az Európai Unióban általánosan elfogadott, elismert, biztosított és garantált jogával, a szabad véleménynyilvánítás jogával. Ma Magyarországon, a mai napon ezt is megéltük" - fogalmazott.

Úgy vélte, hogy a per világosan jelzi, hogy "egyes politikai erők a jog eszközével, az igazságszolgáltatás felhasználásával, politikai ellenfeleikkel kívánnak leszámolni".

A pártelnök szerint a Munkáspárt eredményes szereplése megváltoztatta volna a 2006. évi parlamenti választások eredményét, "ha a Munkáspárt indul és minden választókerületben indít jelöltet, akkor ma Magyarország miniszterelnökét nem Gyurcsány Ferencnek hívják".

Thürmer Gyula hangsúlyozta: a párt "nincs egyedül". Vele vannak Európa számos országának baloldali és kommunista pártjai és azok, akik nem kommunisták, de "józanul gondolkodnak".
A pártelnök hangsúlyozta: a párt számára a perben egyetlen elfogadható cél és eredmény van: "mentsék fel a Munkáspárt vezetését, mert nem követett el bűncselekményt, (...) alkotmányos jogával élt".

A bírósági tárgyaláson - a terem nagysága miatt - negyvenen vehettek részt. A többi párttag és szimpatizáns a ligetben mozgalmi dalok hallgatása mellett várja a fejleményeket, amelyekről két óránként kapnak majd tájékoztatást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását