2024. április 20. - Tivadar

Hajléktalan a Kerékpár Múzeum

2007. szeptember 22-én, az Autómentes Napon nyílik meg a Roskó Gábor képzőművész gyűjteményének darabjaiból álló kerékpár kiállítás a Magyar Kerékpárosklub Andrássy úti sátrában. Bár a tárlat most csupán egy napig látogatható, a gyűjtő és a klub bízik ab
2007. szeptember 21. péntek 11:32 - Hírextra

Művészet és kerékpár. Roskó Gábor életében e két fogalom együtt, egyszerre van jelen. Mindkettő a harmóniát, és a részletek kultuszát jelenti számára.

A képzőművész több, mint három évtizeddel ezelőtt szeretett bele a biciklikbe. Bár akkor még nem sejtette, életét mégis meghatározta az a pillanat, amikor egy régi műhelyben megpillantott egy akkoriban nagyon népszerű, ’auto moto’ márkájú kerékpárt. Ez lett a gyűjtemény első darabja.

Az azóta eltelt évek során a kerékpárok megállíthatatlanul jöttek, rátaláltak, s ö befogadta valamennyit. "Rokonaim a kerékpárok. Együtt lakom velük. Lassan betöltenek minden teret. Nem hiszem, hogy beszélgetnének, mégis, valahogy megértik egymást. Magam sem tudom, mit is szeretek bennük."

Roskó gyűjteménye ma már több, mint negyven bicikliből áll. Többségük a kerékpározás aranykorából, a két világháború közti időszakból származik, de éppúgy szívéhez nőttek a hetvenes évekből való darabok is. A művész nagy álma az itt-ott fellelhető kisebb-nagyobb magángyűjtemények egyesítése, és egy végleges otthon megteremtése a Magyar Kerékpárosklub segítségével az így megszülető kerékpár múzeum számára

A kiállítást László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke nyitja meg, közreműködik Minyó Szert Károly képzőművész, fénykerékpár mániákus, akinek életét a fotográfia, festészet és ezek biciklire adaptált fúziója tölti ki.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását