2024. május 3. - Tímea, Irma

Herenden a first ladyk

A Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt.-be látogattak el péntek délelőtt a visegrádi négyek államfőinek feleségei pénteken, míg férjeik - Sólyom László magyar, Lech Kaczynski lengyel, Ivan Gasparovic szlovák és Václav Klaus cseh köztársasági elnök - zárt ajtó
2007. szeptember 21. péntek 13:38 - Hírextra

Simon Attila vezérigazgató fogadta a világ egyik leghíresebb porcelángyárának kapujában Sólyom Erzsébetet, valamint Silvia Gasparovicovát, Maria Kaczynskát és Livia Klausovát, a szlovák, a lengyel és a cseh köztársasági elnök feleségét.

A hölgyek rövid előadást hallhattak a gyár történetéről, majd nagy érdeklődéssel kísérték végig az üzemben a porcelánkészítés és festés munkafolyamatait.
A magas rangú látogatók részéről élénk érdeklődés mutatkozott: rákérdeztek a gyár jelenlegi helyzetére, a munkafázisokra, de arra is választ vártak, milyen összetételű festékkel dolgoznak a porcelánfestők.

Azt is megtudhatták a vezérigazgatótól, hogy a herendi tulajdonképpen egy stílus, amelynek a terítésnél is érvényesülnie kell, az abrosztól egészen a gyertyatartókig, a kristálypoharaktól a szalvétákig.

A herendi a világ egyetlen olyan porcelángyára - értesültek róla a látogatók az üzemi séta során - ahol minden egyes darabot, legyen bár nagyon régi vagy ritka mintájú - pótolni tudnak ma is.
A hölgyek és kísérőik ezután átmentek a bemutatóterembe, ahol megismerkedtek a patinás üzem különlegességeinek széles skálájával.

Szinte mindegyik készletnek és mintának megvan a maga izgalmas története. Az egyik legdrágább étkészletek egyike a 19. századi Dubarry-mintás, ehhez ugyanis sok aranyfestéket használnak fel.
Igazi ritkaság a Mária Terézia-tál, amely a maga 90 centiméteres átmérőjével és 10 centiméteres peremével igazi óriás a porcelánok világában.

Az is kiderült, hogy a színpompás indiai virágkosaras motívumú darabok mennyire kedveltek a japán piacon. Közismert, hogy Japánban nagyon sok a herendi porcelán gyűjtő.

A színpompás madaras Rotschild-minta esetében tizenkétféle madár szerepel a tányérokon és az étkészlet többi darabján. Hogy miért tekeredik a tányérokra festett faágak és madárkák közé egy aranylánc? Mert a legenda szerint Rostchild bárónő elvesztette a kedvenc aranyláncát és a minta tervezői így próbálták "megvigasztalni" a főúri hölgyet.

A ma is nagyon népszerű Viktória dekor története 1851-be nyúlik vissza, az ilyen mintájú étkészletet ugyanis először a windsori kastély számára szállították.

Simon Attila a látogatás végén mind a három külföldi first ladynek egy-egy porcelán kandallóórát nyújtott át ajándékba, Erzsébet asszony pedig egy gödöllői mintás tálat kapott.

Ezután a négy köztársasági elnök felesége beírt a gyár vendégkönyvébe, majd elindultak Hévízre, ahol már férjeikkel együtt ebédelnek, mielőtt hazaindulnak a külföldi delegációk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását