2024. május 8. - Mihály

A termékenységi ráta csökkenése és nem a családtervezési politika miatt kevesebb a gyerek

Bár a pekingi kormány sikerként szeretné elkönyvelni, hogy Kínában 400 millióval csökkent a születések száma a harminc éve elindított "családtervezési politika" óta, független kutatók szerint a népesség növekedésének visszaesése nem annyira a gyümölcsöző
2007. szeptember 20. csütörtök 14:47 - Hírextra

Független kínai és külföldi akadémikusok csoportja vizsgálta felül idén az 1979-ben bevezetett "egy család egy gyerek"-rendszert. Arra a következtetésre jutottak, hogy az ázsiai ország népessége ugyan valóban csökkent, ám ez főként annak a ténynek köszönhető, hogy a kínai nők termékenységi rátája - vagyis az egy anyától várható gyermekek száma - a hetvenes évek óta ötről kettő alá süllyedt. Ezért pedig inkább okolható a modernizáció, mint az állami beavatkozás, hiszen ez a tendencia minden kényszerítés nélkül a többi kelet-ázsiai országban, például Thaiföldön vagy Dél-Koreában is megfigyelhető.

A kutatást vezető Wang Feng kaliforniai egyetemi professzor szerint ugyanakkor az állami családtervezési program hatása is tetten érhető: "Egy csomó ember egyszerűen nem akar olyan sok gyereket. Az emberek elfogadták a politikát" - nyilatkozta.

Ez különösen a városiasodott vidékekre igaz, ahol a BBC internetes szolgálatának jelentése szerint a megkérdezett párok többsége - elfoglaltságára és anyagi hátterére hivatkozva - elégedett egy gyermekkel.

Egyes szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy Kínának hamarosan súlyos demográfiai problémákkal kell megküzdenie.

A hivatalos adatok szerint a termékenységi ráta ma 1,7-1,8 között mozog. A népesség számának megtartásához azonban 2,1 fölötti születésszámra lenne szükség.
A tengerentúli szakértők azonban sötétebbnek látják a helyzetet, és 1,5-es rátáról beszélnek.

Hosszútávon a születéscsökkenés a társadalom elöregedéséhez vezet, emellett felborul a lány- és fiú-utódok egyensúlya - figyelmeztetnek.

Az aggodalmakat több befolyásos politikus is osztja, s márciusban a kormány tanácsadó testülete elő is terjesztette javaslatát, hogy két gyermek vállalását engedélyezzék a családoknak. A jelek szerint azonban 2010-ig, a jelenlegi ötéves terv végéig nem lesz előrelépés ebben a kérdésben.
A kormány egyik illetékes minisztere egy idei sajtókonferenciáján megerősítette, hogy a "leghalványabb kétség sem merült fel" a politika folytatásával kapcsolatban - idézte fel a BBC jelentése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását