2024. április 23. - Béla

Japán nem hajlik

A japán gazdasági miniszter visszavágott a kormány jenárfolyam-gyengítő politikáját ért és a jegybanki függetlenségért "aggódó" külföldi kritikáknak - írja a Financial Times online kiadása szerdán.
2013. január 23. szerda 14:29 - HírExtra
A héten egyebek között Jens Weidmann, a német Bundesbank elnöke, illetve más német és brit politikusok, pénzügyi vezetők is felemelték a szavukat a japán kormány határozott monetáris lazító programjával szemben, amely szerintük az ország kereskedelmi partnereinek a kárára igyekszik beindítani a gazdasági növekedést Japánban és olyan versenyhelyzetet teremt, amely devizaárfolyam-gyengítő örvénybe taszíthatja a nemzetközi piacokat.

A Financial Timesnak adott interjúban Akira Amari szerdán elutasította Jens Weidmann megfogalmazását, melyben a jegybanki függetlenség "nyugtalanító megsértését" vélte felismerni a japán monetáris lazító törekvésekben, amelyek a "devizaárfolyamok elpolitizálódásához" vezethetnek. "Németország pont az az ország, amely a legnagyobb mértékben profitált az euróövezet fix devizaárfolyam rendszeréből, így (a Bundesbank elnökének) egy szava sem lehet" - fogalmazott a japán gazdasági miniszter.

Sinzó Abe, Japán újonnan hivatalba lépett miniszterelnöke intenzív nyomást gyakorol a japán jegybankra, hogy agresszívabb eszközökkel lépjen fel az ország gazdaságát két évtizede terhelő deflációval szemben. Ennek a politikai törekvésnek tulajdonítható a jennek a dollárral szemben 10, az euróval szemben 14 százalékos árfolyamesése tavaly november, a választások kiírása óta.
A Bank of Japan a héten kedden tette meg az első hatékony lépést a kormány politikájának támogatására: korlátlan idejű államkötvény vásárlási akciót jelentett be és inflációs célját két százalékra emelte fel a korábbi egy százalékról.

Akira Amari egyúttal visszautasította azt a vádat is, hogy a kormány intézkedései kifejezetten a jen gyengítését szolgálnák. Kijelentette, hogy a program célja a gazdaság fellendítése a Japánt évtizedek óta sújtó fogyasztói árdefláció megfordításával. "Természetes piaci reakcióról van szó a korábban túlzott jenárfolyam korrigálására" - hangsúlyozta. "Nem mi irányítjuk, mi nem teszünk ennek érdekében semmit."

Michael Meister, a német CDU kormánypárt vezető illetékese kedden kijelentette, hogy Németország a G20 országokhoz fordul, hogy együtt gyakoroljanak nyomást Japánra intézkedései visszavonása érdekében. Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója pedig felhívta a figyelmet annak a veszélyére, hogy devizaárfolyam-gyengítő verseny törhet ki a nemzetközi piacokon.

A japán intézkedéseket Kína is bírálta hivatalos hírügynöksége, a Hszinhua útján: "Tokió veszélyes lépést tett a bankóprés megindításával, ami devizaháborút robbanthat ki" - fogalmazott a Hszinhua keddi közleménye. "Az utolsó dolog, amire a világgazdaságnak szüksége van, az a nemzetközi együttműködési igyekezetet aláásó devizaárfolyam-gyengítő verseny kirobbantása lenne."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását