2024. május 14. - Bonifác

A bringásokkal párhuzamosan a motorosok is felvonulnak

20 ezres felvonulásra készülnek a motorosok szombaton Budapesten. A biciklisek több tízezres felvonulásával körülbelül egyidőben tartják a figyelemfelkeltő akciót. A súlyadó csökkentését és számukra kedvező KRESZ-módosítást szeretnének - a szervezők kidol
2007. szeptember 20. csütörtök 10:26 - Hírextra

Az RRACE MONO nevű motoros érdekképviselet tavaly ősszel szervezett először demonstrációt a fővárosban. 16 ezren gyűltek össze a Dózsa György úton, a súlyadót idén januártól felváltó teljesítményadó ellen tiltakoztak és azt kérték, használhassák olcsóbban az autópályát a motorosok, mint az autósok. Ez utóbbit sikerült elérni, tesztjelleggel idén nyárra bevezették a félárú, négynapos matricát a motorosoknak.

A mostani demonstráción is téma lesz a súly-illetve teljesítményadó. A civil szervezet kidolgozott két új számítási módszert, amivel az éve elején többszörösére emelt fizetnivaló körülbelül 30 százalékkal csökkenthető lenne. Az RRACE MONO vezetője, Enyedi Ferenc a Független Hírügynökségnek elmondta: a rendezvényen szeretnék véleményeztetni javaslataikat a résztvevőkkel és szeretnének adatokat is gyűjteni a motorokról. A szakminisztériummal folytatott tárgyalásokat ugyanis nehezíti, hogy a szervezet nem fér hozzá olyan statisztikákhoz, hány, milyen korú és teljesítményű motor van forgalomban Magyarországon. Az adómódosítás kezdeményezéséhez azonban szükség lenne ilyen adatokra, ezekért azonban több millió forintot kellene fizetni.

A másik fő téma a KRESZ-módosítás lesz. Az RRACE ezügyben kidolgozott javaslataira is véleményt vár a résztvevőktől. Elsősorban a párhuzamos közlekedésre vonatkozó, elavult szabályokat változtatnák meg. Szeretnék például, ha - bizonyos esetekben- autók között is közlekedhetnének motorok és használhatnák a buszsávokat is. A javaslatok között szerepel annak a jelenlegi szabálynak a módosítása is, hogy autó sávon belül is előzhet motort, fordítva viszont nem.

A demonstráción szó lesz a biztonságos motorozásról is és megemlékeznek a nyári motoros balesetek áldozatairól.

Az idén is érvényes a tavaly demonstráción meghirdetett viselkedési kódex. Aszerint például a résztvevők nem használhatnak politikai jelképeket, transzparenseket, zászlókat.
A felvonuláson dudálni csak a Parlamentnél lehet.

A szombati demonstrációra déltől gyülekeznek majd a motorosok a Dózsa György úton az Ajtósi Dürer sor és az Andrássy út között. 3-kor kezdődik a hivatalos program és 4-től lesz a felvonulás: az alsó-rakparton, a Parlament alatt megy majd a menet a Petőfi hídon át a Budaörsi útra. Az M1-M7 kivezető szakaszánál oszlik majd szét a tömeg.

Eredetileg a Hungaroringről indult volna a felvonulás, de a pálya üzemeltetői nem járultak hozzá a rendezvényhez, kormányellenes tüntetésnek nevezték azt.

Szombaton tartanak felvonulást a biciklisek is az autómentes nap alkalmából a Critical Mass szervezésében. A szervezők szerint 50 ezren kerekeznek majd át a budai Pázmány Péter sétányról a Lánchídon, a Nagymező és Bajza utcán át a Városligetbe.

A motorosok és a kerékpárosok tömege körülbelül egyidőben halad majd a Duna két partján.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását