2024. április 29. - Péter

Sokan az abortuszban halnak meg

A világon évente 20 millió abortuszt végeznek el és a nem kívánt terhességmegszakítás szövődményeibe 68 ezer nő hal bele. A veszély miatt több nemzetközi szervezet döntött úgy, hogy felvilágosító kampányt indít a nem kívánt terhességek és abortuszok csökk
2007. szeptember 19. szerda 15:16 - Hírextra
A főtitkár elmondta: a nemzetközi felmérések szerint az évi összes 210 millió terheségből 80 millió a nem kívánt terhességek száma. A legtöbb ezek közül azokban az országokban fordul elő, ahol nagyon alacsony szintű a szexuális felvilágosítás, ahol a nőknek kevés információja van a védekezés lehetőségeiről. Ennek ellenére a fejlett országokban végzett vizsgálatok eredményei sem megnyugtatóak: eszerint is 5 európai, fiatal, 15 és 24 év közötti nőből 1 semmilyen módon nem védekezik - tette hozzá.

A 2001-es magyarországi adatok alapján nálunk 17 évesen kezdik a lányok a szexuális életet, de ez az időpont egyre korábbra tevődik, egyes becslések szerint ma már 15 év. 15 és 18 év között pedig a lányok fele már rendszeres nemi életet él, sőt, Budapesten a 60 százaléka. Szőnyi György elmondta, hogy a megkérdezett magyar lányok válaszaiból kiderült: az első aktusnál 10-ből 9 semmilyen módon nem védekezett a nem kívánt terhesség ellen.

Az abortuszok száma Magyarországon folyamatosan csökken: míg 2001-ben csaknem 58 ezer volt, addig 2006-ban már csak 46 500 terhességmegszakítást végeztek. 2006-ban egyébként 99 850 csecsemő született. Csökkent a 18 év alattiak körében végzett abortuszok aránya: 2001-ben 10 százalék, 2006-ban már csak 5 százalék volt. A felvilágosító kampány és a Fogamzásgátlás Világnapjának magyar szervezői szerint azonban lehet még javítani a tájékoztatás színvonalán és ezzel csökkenteni a nem kívánt terhességek, meg az abortuszok számát.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását