2024. május 18. - Erik, Alexandra

Síppal a nagyvadak ellen

Vadriasztó sípokat adtak szerdán a vasi rendőrök azoknak a járművezetőknek, akinél az ellenőrzéskor mindent rendben találtak. Ezzel az akcióval arra akarják felhívni a figyelmet, hogy ősszel megnő a vadgázolásos balesetek száma.
2007. szeptember 19. szerda 20:59 - Hírextra
Kiugró őzek és szarvasok okoznak baleseteket ezekben hetekben az ország útjain. Csak Vas megyében évente átlagosan száz ilyen baleset történik, a legtöbb ősszel. Vannak napok, amikor 4-5 vadat is elütnek az autósok. Leginkább azokon a helyeken kell vadakra számítani, ahol az országút erdőkön keresztül halad. Érdemes a gépjárművezetőknek az út mindkét oldalát figyelni, hogy időben észrevegyék a kiugró állatokat. Ilyen helyeken az autósokat táblákkal is figyelmeztetik. Az úgynevezett vadriasztó síppal megelőzhetőek a gázolások, az eszköz az emberi fül számára hallhatatlan, az állatok számára viszont ijesztő hangot ad ki.

Ha egy autós nagyobb vaddal ütközik, milliós nagyságrendű kár is keletkezhet a járműben, sőt akár az utasok is súlyosan megsérülhetnek. Polgár Zoltán, rendőr őrnagy a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy már egy róka, őz, vaddisznó, vagy szarvassal való ütközéskor is veszélybe kerül a utasok testi épsége, például csonttörések fordulhatnak elő.

Kevesen tudják, hogy, ha az út mentén vadveszélyre figyelmeztető tábla áll, akkor az autóban keletkezett kárt nem téríti meg a vadásztársaság. A felelősség ilyenkor megoszlik, kénytelen mindenki a saját kárát fizetni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását