2024. április 29. - Péter

Hárommilliárdot érő kaviárt foglaltak le

Meghaladja a 3 milliárd forintot annak az engedély nélkül forgalmazott kaviárnak az értéke, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai foglaltak le. Nem ez volt azonban az egyetlen gond a drága előétellel, kiderült ugyanis az is, hogy volt, amikor
2007. szeptember 19. szerda 15:08 - Hírextra
A nyomozóknál még tavaly januárban tett feljelentést a környezetvédelmi minisztérium, német kollégáiktól ugyanis olyan információkat kaptak, hogy egy külföldiek által vezetett cég illegálisan árul kaviárt Budapesten. Leginkább a Budai Várban és a Vámház körúti vásárcsarnokban árulták az előételt, ott, ahol főként külföldiek vásárolnak. Kiderült, hogy a halikrát egy Magyarországon bejegyzett, de külföldi tulajdonú cég forgalmazza, ezért a nyomozók két nappal a feljelentés után egy összehangolt akcióban lecsaptak az érintett üzletekre. Összesen 412 tégelynyit foglaltak le a kaviárból - mondta az NNI szerdai sajtótájékoztatóján Kapus Sándor, az illetékes nyomozó osztály vezetője.

A lefoglalt kaviárból 40 doboznyi volt valódi - azaz tokhal ikrája - ezek azonban védett állatok, így ezt nem lehetett volna forgalmazni. A lefoglalt dobozokban volt még kecsege ikra, illetve többségében nem is kaviár, hanem különféle nyesedékekből és adalékokból készített étel, ami megtévesztően hasonlított a halikrához.

A lefoglalt áru összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot - tette hozzá Kapus Sándor.

A forgalmazó cégről az is kiderült, hogy 155 helyre - főként éttermekbe és szállodákba - szállítottak a háromféle kaviárból, azt azonban így utólag már nem lehet tudni, hogy melyik dobozból mennyit adtak el, és hogy azokban mi volt. Csak annyi biztos, hogy 25 milliós forgalmat bonyolítottak.

A forgalmazó cég két külföldi vezetőjét folytatólagosan elkövetett természetkárosítással, csalással és a fogyasztó megtévesztésével gyanúsítják. A nyomozók az ügyet vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

Radics Katalin, a szaktárca illetékes osztályvezetője a tájékoztatón elmondta, hogy évente 160 milliárd dollár hasznot húznak a bűnözők világszerte a védett állatok- és növények kereskedelméből. Európában ráadásul az egyik legnépszerűbb a kaviár. Az osztályvezető figyelmeztetett, hogy a magyar boltok polcain egyedül iráni kaviár lehet, illetve olyan, amelyik tenyészetből származik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását