2024. április 27. - Zita

Rendőrök és a cigányok egymásért

Bűnmegelőzési értekezlet összehívásáról döntött az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és az országos rendőrfőkapitány szerdai találkozójukon, és áttekintették a 2000-ben kötött együttműködési megállapodásukat - tájékoztatta az MTI-t a rendőrség.
2007. szeptember 19. szerda 15:03 - Hírextra

A Rendőrség Igazgatási Központjában tartott találkozón értékelték a megyei rendőr-főkapitányságok "összekötő tisztjeinek" és az OCÖ helyi koordinátorainak eddigi munkáját, és megállapodtak, hogy a jövőben "szorosabbra fűzik" kapcsolatukat a helyi kisebbségi érdekképviseletekkel - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében.

A tájékoztatás szerint Bencze József országos rendőrfőkapitány az általa kezdeményezett találkozón szorgalmazta a roma kisebbség részvételét a helyi polgárőr szervezetekben, mert mint mondta, óriási szerepe van az OCÖ-nak az általános bűnmegelőzésben.

Döntöttek arról is, hogy novemberben közös, országos rendőrfőkapitányi értekezletre kerül sor, amelyre valamennyi megyei, kisebbségi koordinátort, képviselőt meghívnak.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta, keresik egy olyan ösztöndíj biztosításának lehetőségét, amely elsősorban a vidéki, roma középiskolások rendőri pályára irányítását segítené.

Bogdán János, az OCÖ szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az országos önkormányzat a rendőrséggel közösen egy munkacsoport létrehozását kezdeményezte, amely főként az igazoltatási és ellenőrzési gyakorlatok megváltoztatását tűzte ki feladatként maga elé. Hozzátette: kutatások bizonyítják, hogy a rendőrök indokolatlanul, és sokkal gyakrabban igazoltatják a romákat, szigorúbb ellenőrzés alá vetik őket, mint a rasszjegyeket nem viselő állampolgárokat.

Az OCÖ kezdeményezi azt is, hogy a rendőr szakközépiskolákban és a Rendőrtiszti Főiskolán a kötelező tantárgyak között szerepeljen a cigány népismeret, ezért romológusokat alkalmazzanak az intézményekben, hogy jobban megismerjék a romák kulturális szokásait, ami számos alkalommal konfliktust szül a romák és a többségi társadalom, illetve a rendőrség között.

Példaként említette, hogy 2002-ben a gyöngyösi kórházban azért verték meg a romákat, mert mintegy harminc tagú család siratta az ott elhunyt beteget, és ez nem tetszett az ápoló személyzetnek és orvosoknak, ezért rendőrt hívtak, akik súlyosan bántalmaztak több romát is.

Kezdeményezik még, hogy a települési kisebbségi önkormányzatok is kössenek együttműködési megállapodásokat a rendőrséggel, mert a helyi problémákat csak helyben tudják hatékonyan kezelni - mondta a szóvivő, megemlítve a múlt év októberi olaszliszkai esetet.

Az ORFK és az OCÖ még 1999-ben kötött együttműködési megállapodást, amelyet egy évvel később kiterjesztettek megyei szintekre is. Az országos rendőrfőkapitány 7/2000. számú intézkedésében kötelezte a főkapitányságokat, hogy félévente készítsenek jelentést az együttműködés eredményeiről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását