2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elfogták a véreskezű diktátor bizalmasát

Három évtizeddel a kambodzsai Vörös Khmerek rémuralma után szerdán elfogták a diktatúra fő ideológusát. A 82 éves Nuon Csea a rettegett egyeduralkodó, Pol Pot jobbkeze volt, 1975 és 78 között az ő közreműködésével mészároltak le 1,7 millió embert az ázsia
2007. szeptember 19. szerda 09:34 - Hírextra
Nuon Cseát a korábbi Vörös Khmer fellegvárban, Pailinban fogták el, majd helikopterrel a fővárosba, Phnom Penh-be szállították. Csea a legmagasabb rangú Vörös Khmer vezető, aki az ENSZ-támogatta kambodzsai népbíróság elé áll.

A baloldali véres rezsimben csak Második Testvérként ismert Nuon Chea letartóztatása után közölte, kész bíróság elé állni, a népgyűlés elnökeként ugyanis nem volt semmi köze az akkori kormány rémtetteihez.

Az 1975-ben katonai puccsal hatalomra került kommunista Vörös Khmereket 1979-ben űzték el az országból a bevonuló vietnami csapatok. Támogatásukkal kikiáltották a Kambodzsai Népköztársaságot, ám az elűzött Pol Pot gerillaharcot kezdett. Az összecsapások a 90-es évekig elhúzódtak, végül Pol Pot 1998-ban meghalt, tetteiért soha nem vonták felelősségre.

Kambodzsa ma alkotmányos monarcia, élén Norodom Szihamoni király áll.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását