2024. május 5. - Györgyi

Nem védik a bírókat a köpködőktől

Tizennégy éve kikerült a Büntető-törvénykönyvből az a lehetőség, hogy büntetni lehessen a tárgyalóteremben a bírákat megsértő vádlottakat. Legutóbb szeptember 13-án akart leköpni egy bírót egy vádlott a Fővárosi Bíróságon.
2007. szeptember 18. kedd 14:13 - Hírextra
A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint egy kábítószeres ügy elsőrendű vádlottja próbálta leköpni a bírót, aki félrehajolt. A bíró ekkor a tárgyalás idejére őrizetbe vetette a férfit. Az ügyvédek a vádlott viselkedése miatt azonnal lemondtak a férfi képviseletéről. Korábban egy hasonló ügyben - július 12-én - más védők ahelyett, hogy lemondtak volna ügyfelük képviseletéről, a bíró ellen jelentettek be elfogultsági kifogás. Ez utóbbi esetben egyébként a magából kikelt vádlottnak sikerült is leköpnie a bírót.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) még a júliusi ügy után hozott határozatot arról, hogy vizsgálni kell a jogi fellépés lehetőségeit a hasonló esetek megakadályozásáért. Ezek ugyanis a bírák személyét és a magyar igazságszolgáltatás tekintélyét is sértik.

Az OIT Hivatalának vezetője, Szelényiné Roszik Erzsébet a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a bírákat a hasonló inzultusoktól jelenleg nem védi a törvény. Az Alkotmánybíróság egy 1993-as határozatában emelte ki a Büntető-törvénykönyvből annak lehetőségét, hogy a bíróság megsértése miatt büntetni lehessen a vádlottat. A bírók ma legfeljebb saját feljelentésük alapján, becsületsértés miatt kaphatnak elégtételt.

Szelényiné Roszik Erzsébet elmondta, hogy az OIT egy bizottságot alakít, melynek tagjai azt fogják vizsgálni, milyen jogi szabályozással lehetne megvédeni a bírókat a hasonló támadásoktól. A jogi szabályozás megváltoztatásához azonban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is kell, a bizottságban a minisztérium részéről is lesz majd résztvevő. A bizottság munkájáról és lehetőségeiről valószínűleg már az Országos Igazságszolgáltatási Tanács következő, október 2-i ülésén szó lesz.

Korábban a jogi fellépést szorgalmazó határozatában az OIT elítélte a bírákat a tárgyalóteremben ért támadások elkövetőit. Ehhez csatlakozott Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is. Ő a magyar ügyvédi kar nevében elhatárolódott az olyan ügyvédektől, akik ügyfeleik hasonló viselkedését tapasztalva a bíróság ellen nyújtanak be kifogást.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását