2024. május 2. - Zsigmond

Veszített a Microsoft

Az Európai Bíróság elmarasztalta az amerikai szoftver óriást, a Microsoftot a piaci helyzetével való visszaélés miatt. Az EU elsőfokú bíróságának hétfő reggeli ítéletében elutasított a Microsoft fellebbezését, helyben hagyva az Európai Bizottság (EB) korá
2007. szeptember 17. hétfő 11:37 - Hírextra
Az Európai Bizottság első reakciójában üdvözölte a bíróság ítéletét.

A cég elleni első panaszt az EB versenyhatóságánál 1998-ban ,a szintén amerikai Sun nyújtotta be, amelyhez azóta számos szoftvercég csatlakozott. Nehezményezték, hogy a Microsoft Windows operációs rendszerét úgy alkották meg, hogy titkos kódja nélkül nem tudtak azzal kompatibilis programokat működtetni.

Brüsszel 2004-ben a versenytorzítás miatt rekordösszegű, 497 millió euró (mintegy 120 milliárd forint) büntetést rótt ki a cégre, és kötelezte, hogy 120 napon belül hozza nyilvánosságra a szükséges információkat. Továbbá három hónapon belül olyan Windows változatot kellett piacra dobnia a vállalatnak, amelyben nem volt jelen a Media Player program. Tavaly júliusban a cég további 280 millió euró bírságot kapott, mert az EB szerint a Microsoft túlságosan is szűkmarkúan bánt az információkkal, a Windows-ról közzétett több ezer oldalas dokumentum nem elégítette ki a konkurenciát. "Senki sem áll a törvény felett" - nyilatkozta akkor Neelie Kroes, (Néli Kruz) a versenypolitikáért felelős biztos.

A Microsoft zárolt számlára befizette a büntetéseket, de egyúttal megtámadta azokat az EU bíróságán, részben túlzottnak, részben alaptalannak minősítve azokat. A cégalapító Bill Gates ügyvédei végig úgy érveltek, hogy Brüsszel gúzsba kötné a vállalat innovációs erőfeszítéseit, és ebben a tekintetben a szellemi jog tulajdonlásáról van szó, amely túlmutat a Microsoft konkrét ügyén.

Az EU elsőfokú bíróságának ítélete ellen 70 napon fellebbezni lehet. Ha ez megtörténik, az további legalább másfél évet jelent, mielőtt kimondják az ügyben a végső szót. A bírság egyébként az EU költségvetését gazdagítja: a közös kasszába folyik be.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását