2024. április 29. - Péter

Földbe áll az állattenyésztés?

Az állattenyésztők a nemzeti kasszából (top up) finanszírozott támogatása akár 15-40 százalékkal is csökkenhet a 2010 és 2013 közötti időszakban az idei évhez képest, amennyiben nem változik a mostani támogatási rendszer (SAPS és top up) - állítja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).
2009. július 28. kedd 19:53 - HírExtra
Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a tényleges bevételkiesés ennél is súlyosabb lehet, amennyiben a nemzeti támogatást nem biztosítja a kormányzat. Ez az egész vertikum bruttó kibocsátását 10-15 százalékkal visszavetheti, ami 55-80 milliárd forint kiesést jelent. Az ágazat bruttó kibocsátása éves szinten most szakértői számítások szerint 530-550 milliárd forint.

Két megoldás közül kell választani, mutatott rá a szakmai szervezet vezetője: vagy SPS, vagy SAPS és top up rendszerben kell és lehet a közvetlen támogatásokat nyújtani. Megjegyezte, hogy az SPS - tudomása szerint - nem egy merev rendszer, ugyanis lehetőség van az állattenyésztési támogatások termeléshez kötött kiosztására is. Az SPS melletti érvként hozta fel, hogy a jelenlegi támogatási rendszerben a tejért kilóként legfeljebb 7-8 forintot, ugyanakkor az egységes mezőgazdasági támogatási rendszerben (SPS) 12 forint támogatást lehetne adni 2010-ben.

Bármelyik támogatási rendszert is alkalmazzák jövőre, azt úgy kell kialakítani, hogy az állattenyésztők a támogatási lehetőségeiket teljes mértékben ki tudják használni - hangsúlyozta Wagenhoffer Zsombor.

A szakember úgy ítéli meg, hogy amennyiben nem változik semmi, úgy 2010-ben a tej- és anyajuh-támogatás, 2011-től valamennyi állatalapú támogatás egy része az úgynevezett SAPS-borítékba kerül, és ezt szétosztják a területalapú támogatásban részesülők között. Emiatt pedig jövőre - Wagenhoffer Zsombor szerint - legalább 7,0-7,5, két év múlva pedig 9-10 milliárd forint támogatáscsökkenéssel kell számolni az állattartó gazdáknál. Ennek következményei súlyosak lehetnek: további állománycsökkenés, üzemek bezárása és piacvesztés következhet be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását