2024. május 3. - Tímea, Irma

Milliárdok a zöldekre

Több, mint 340 milliárd forintos pályázati forrás válik elérhetővé keddtől az ivóvíz-minőség javítására, a csatornahálózat, illetve a hulladékkezelés fejlesztésére Magyarországon - jelentette be az önkormányzati és területfejlesztési miniszter hétfőn. Az
2007. szeptember 17. hétfő 15:55 - Hírextra
A tervek szerint a Magyar Fejlesztési Banknál 25 éves futamidejű hitelt vehetnének fel az önkormányzatok, amelynek első öt évében a kormány 75 százalékos kamattámogatást nyújtana - közölte Bajnai Gordon.

A pályázati csomag az Új Magyarország Fejlesztési Terv életminőséget javító programjának első eleme. A 342 milliárdos keret több mint felét, 188 milliárd forintot a települések szennyvízelvezetésének illetve tisztításának fejlesztésére fordíthatnak az önkormányzatok. Jelenleg a hazai lakások alig több mint egyharmada csatlakozik valamilyen csatornahálózathoz. A program célja, hogy 7 év alatt 80 százalékra bővüljön a csatornázottság, vagyis 2015-ig minden, kétezer fősnél nagyobb településen kiépüljön a szennyvízelvezetés - mondta a miniszter.

Hasonló fejlesztésre szorul az ivóvíz-hálózat is: hazánkban jelenleg 900 településen több mint 2 millió ember iszik rossz minőségű, arzénes vagy nitrites vizet. A 2008 végéig tartó pályázati körben 56 milliárd, 2013-ig összesen 200 milliárd forint jut az ivóvíz-minőség javítására. A cél az, hogy 2015-ig a teljes lakosság tiszta vízhez jusson - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Az elhagyott, bezárt hulladéklerakók rendezésére 60 milliárd forint értékben írnak ki pályázatot az elkövetkező napokban. Ebből több mint tíz nagy lerakatot számolhatnak fel, 2015-ig pedig, további források bevonásával összesen több mint ezer hulladéklerakó újulhat meg. Csaknem 24 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a pályzati csomagban energetikai fejlesztésekre; ennek nagy részét a megújuló energia felhasználásának támogatására szánják. A természeti értékek megőrzésére 8 milliárd forintot, környezetvédelmi célú feljesztésekre 6 milliárdot különítettek el.

A második pályázati csomagot várhatóan november elején írják ki, amely főként az árvízvédelemre, a vízminőség megóvására, a hulladékgazdálkodásra és a kármentesítési feladatokra koncentrál majd. Ezzel az elkövetkező két évben összesen 520 milliárd forint, 2015-ig pedig körülbelül 1300 milliárd forintnyi uniós forrás jut "zöld" ügyekre.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását