2024. április 29. - Péter

Megkezdődött a CineFest

Csaknem száz filmet láthat a közönség a CineFest - Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválján, amely vasárnap kezdődött meg Miskolcon. Az eddigi fesztiválokhoz hasonlóan az idén sem volt műfaji megkötés.
2007. szeptember 17. hétfő 06:32 - Hírextra

Az immár negyedszer meghirdetett eseményre 359 nevezés érkezett a világ szinte minden tájáról, a végleges versenyprogramba 93 film került be - mondta a megnyitón Bíró Tibor, az egyhetes fesztivál igazgatója.

Magyarországról 97 nevezés érkezett, az Egyesült Államokból 65, Németországból 47 fiatal filmes küldte be munkáját, de érkeztek alkotások Azerbajdzsánból, a Fülöp-szigetekről és Bolíviából is.

 A megnyitón Káli Sándor, Miskolc polgármestere azt mondta: ez a fesztivál azért fontos, mert fiatal szemmel születtek alkotások, a fiatal filmesek ugyanazt a dolgot másképp látják, mint az 50-60 éves korosztály.

Az eddigi fesztiválokhoz hasonlóan az idén sem volt műfaji megkötés. Nagyjátékfilmek, kísérleti és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és animációs alkotások egyaránt versenyeznek. A jelentkezőknek két kritériumnak kellett megfelelniük: csak olyan alkotással lehetett versenybe szállni, amelyet 2005. január 1-je után forgattak és rendezője a film készítésekor nem töltötte be a 35. életévét.

Ezúttal "Roma-kép - Romák a kamera mögött és előtt" címmel külön versenyprogramot is indítottak.
Az 1,6 millió forintos összdíjazású fesztivál szervezői arra törekedtek, hogy a nemzetközi zsűri is főként a fiatal filmes generációt képviselje.

A CineFest tavalyi fődíjasa, a norvég Guro Ekornholmen is tagja az idei zsűrinek, amelynek elnöke a dán Jens Rykaer. A fesztiválon az idén is lesz diákzsűri és kritikusi zsűri is.

A megnyitó után - versenyen kívül - levetítették az Oscar-díjas rendező, Kevin Macdonald filmjét, amely nagyapjáról, a Miskolcon született Oscar-díjas rendezőről, forgatókönyvíróról, Pressburger Imréről szól.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását