2024. május 2. - Zsigmond

Az országos főkapitány az új vízágyúkról

A négy évvel ezelőtt elfogadott schengeni pályázati programban szerepeltek a most beszerzett vízágyúk - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány vasárnap.
2007. szeptember 17. hétfő 06:38 - Hírextra

"Négy évvel ezelőtt fogadták el azt a programot, amit az unió befogadott, pontosan meghatározva, hogy mire kívánja a Magyar Köztársaság fordítani a schengeni forrásokat, megjelölve benne a vízágyút is" - mondta a főrendőr az ATV-ben.

A pályázatban nagyon pontosan megjelölték, hogy milyen felszereltségű járművekre van szükség - tette hozzá.

A rendőrfőkapitány elmondta: a közbeszerzést a Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység (CFCU) bonyolította le.

A CFCU a Magyar Államkincstár szervezetében alakult meg 1999-ben. A szervezet elsődleges feladata a Phare-programokkal, valamint a schengeni előcsatlakozási támogatásokkal összefüggő pályázatok kiírása, elbírálása és a szerződéskötés.

A vízágyú-beszerzésekkel kapcsolatos kételyekről a Magyar Nemzet írt szombati számában. Az Európai Bizottság (EB) a napilap munkatársának érdeklődésére közölte: a schengeni határövezethez csatlakozást elősegítő EB-döntésben nem szerepelt az, hogy a magyar kormány három vízágyút vásárol.

A Fidesz ezt követően elszámolásra szólította fel a kormányt a vízágyú-beszerzésekkel kapcsolatban.
"Már eddig is sokan furcsállották, hogy az EU külső határainak őrzését elősegítő úgynevezett Schengen-alapból a magyar kormány a határőrizettel köszönő viszonyban sem lévő tömegoszlató vízágyúkat vásárolt. Ma azonban kiderült, hogy maga az Európai Bizottság sem tudott a különös eszközbeszerzésről" - írta szombati közleményében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

 Budai Bernadett kormányszóvivő erre reagálva közölte: a schengeni alapból felhasznált 42 milliárd forint felhasználásáról a kormánynak jövő év június végén kell elszámolnia.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány a pénzt szakmai alapon használta fel. Hozzátette: nem tud arról, hogy a vízágyúk miatt az unió vétót emelt volna.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását