2024. május 5. - Györgyi

Kézilabdagála a „sufniban”

Hétfő délután-este nem fogják sportolók, politikusok és más közszereplők népszerűsíteni a kézilabdát a Kossuth téren, mivel a szervezőket megfenyegették arra az esetre, ha nem adják át a teret a tüntetőknek. A Magyar Kézilabda Szövetség versenyigazgatóját
2007. szeptember 17. hétfő 19:00 - Bencsik Gyula

A szövetség egésze kapta a fenyegető üzeneteket, vagy a szervezet egyes tagjai?

Névre szóló és a szövetség egészének címzett üzenetek is érkeztek. Volt közöttük bombafenyegetés, és olyan is, amelyik a játék minden eszközzel való ellehetetlenítését helyezte kilátásba, és személyeskedő szidalmazások is érkeztek arról, hogy milyenek vagyunk, de ezeket inkább nem idézném. A gálán résztvevő gyerekeket semmiképpen nem tehetjük ki atrocitásoknak, de a fellépő nyolc csapatnak a tagjait és a nézőket sem.

Milyen formában kapták meg ezeket az üzeneteket? Telefonon, sms-ben, e-mailben, netán postai úton?

Döntően telefonon és e-mailben, de gyakorlatilag minden formában áradtak a fenyegetések, mocskolódások, névvel, név nélkül egyaránt. Az aláírók között szerepeltek az úgynevezett „Kossuth tériek” is. A rendőrségnek minderről van tudomása.

A „visszavonulás”, vagyis a tervezett helyszín elhagyása mekkora presztízsveszteség a szövetségnek?

Semmiképpen nem szolgálja a célunkat, tehát hogy olyan környezetet, miliőt teremtsünk az eseménynek, amely maradandó élményt nyújt mind a résztvevőknek, mind a közönségnek. A rendezvény életre hívását kettős cél motiválta. Az egyik egy jótékonysági akció, amely arról szól, hogy a bevételből támogatnánk a határon túli műemlékek védelmét. A másik pedig abból fakad, hogy kandidálni kívánunk a 2011-es világbajnokság rendezésére, ezért a gálára olyan prominens személyeket hívtunk külföldről, akiknek a majdani elbírálásnál szavuk lehet a mi pályázatunk mellett. Szerettük volna bemutatni nekik, hogy milyen népszerű nálunk a sportág, hogy egy kiemelt helyszínen, csodálatos környezetben ezrek kíváncsiak a kézilabdára.


A Körcsarnokba is várják a jeles, külföldi vendégeket?

Természetesen, csakhogy nem azt fogják kapni, amit a Parlament előtt kaptak volna. Nekünk ez mindenképpen presztízsveszteség, a gála új helyszínen történő lebonyolítása már csupán pótcselekvés a részünkről a tisztesség jegyében. Sajnos a politika beleszólt a mi jó szándékú kezdeményezésünkbe, pedig bennünket kizárólag a sportág érdekei vezéreltek. Időben kezdtük a szervezést, az elmúlt hónapban erősödtek fel az ellenreakciók.

Mégis sokan az önök szemére vetik, hogy nem vették figyelembe az időpont megválasztásánál a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése miatt tavaly, ugyanezen a napon induló megmozdulások évfordulóját.

Ez egyikünkben sem merült fel. Egyébként is nagyon nehéz a szövetségünknek időpontot találnia egy-egy nagyszabású rendezvény lebonyolítására. Szeptemberben kezdődik a bajnokság, a női mezőny rögtön sűrítéssel, a férfiak egy hétre rá szintúgy sűrítéssel. Ez a hét az egyetlen, amikor nem kellett sűrű programmal számolni, a versenynaptárunkban ez mutatkozott az egyedüli alkalmas időpontnak. Emellett a parlamenti válogatott tagjaival történő egyeztetésnél figyelembe kellett vennünk az őszi ülésszak kezdetét, amikor valamennyien jelen vannak. Hozzáteszem, hogy a külföldi vendégek számára is megfelelő volt az időzítés, őket sem lehet ide-oda rángatni.

A történtek fenyegethetik a 2011-es nevezésünket?

Maradjunk annyiban, hogy nem segítik. 

 Kézilabdásaink és sportszerető közvéleményünk hátsó udvarba történő száműzetése apropójából kíváncsiak voltunk a legnagyobb hazai sportszervezet, a MOB vezetőjének álláspontjára is, ám Schmitt Pál elnököt lisszaboni elfoglaltsága okán nem értük el. A végül telefonon nyilatkozó bizottsági tisztségviselő pedig letiltotta nevének közlését, aminek – berzenkedve bár, de – eleget teszünk. Íme, az anonim sportemberrel készült beszélgetés jórészt szöveghű leirata.

A Magyar Olimpiai Bizottságnak mi az állásfoglalása a kézilabdagála Kossuth térről történő elüldözésével kapcsolatban?

A bizottságunknak nincsen semmi köze hozzá, a kézilabda szövetség rendezi, és hát bízzunk abban, hogy sikerrel ér véget. Nem foglalkozunk ezzel, ez egy nem az olimpiához tartozó rendezvény.

A kézilabda viszont olimpiai sportág...

...a kézilabda egy olimpiai sportág...

...ahol a világbajnoki jó szereplés helyet biztosíthat csapatunknak az olimpiai részvételre, vagyis érinti önöket is...

Ne haragudjon, de nem is vagyok illetékes, másrészt pedig meg volt elnökségi ülés. Akkor a Sinka úr beszámolt erről a dologról, hogy ez lesz, sok sikert kívánt hozzá az elnökség, és más témákkal, politikai kérdésekkel nem foglalkozik az olimpiai bizottság.

A politikai résszel én sem kívánok foglalkozni, ellenben mint a legnagyobb hazai sportszervezet...

...ne haragudjon, nem foglalkozunk..., nem is vagyok illetékes benne, hogy ezzel kapcsolatban bármit is mondanék, és remélem, nagyon szépen kérem, önnek barátilag mondom, hogy nincsen ehhez semmiféle közünk. Ne haragudjon.

Magánemberként hogyan vélekedik a történtekről, hogy végül is meghiúsul egy ilyen nagyszabású sportrendezvény a tervezett helyszínen? Nem mint a MOB tisztségviselőjét kérdem, hanem mint sport iránt elkötelezett embert.

Egész biztosan azok az emberek, akik ezt szervezték – azt hiszem, a parlament elnökhelyettese is ott van, a Mandur úr – körültekintően határoztak afelől, hogy ezt hol kívánják megrendezni, mint magánember, ezt mondom. Egyébként meg állítólag az idő se lesz a legjobb, szóval nincsen nekem...nincsen különösebb véleményem. Biztos megrendezik...

Azért egy exkluzív helyszín helyett egy lepusztult Körcsarnokban...

Megmondom őszintén önnek, hogy szép, szép, de én egy magyar embernek tartom magam, és szóval a korcsolyapálya sem való oda. Az a Parlament épülete, nem arra találták ki a Parlamentet, hogy ottan korcsolyázzanak, vagy ezt csináljanak, azt csináljanak vagy kézilabdázzanak. A Parlament, az a Parlament.

Sportdiplomataként nyilván ön is tudja, hogy külföldön vannak hasonló sportrendezvények parlamentek vagy középületek előtt.

Lehet, hogy egyes helyeken vannak, de egész biztos, hogy Angliában nincsen például. Szóval ne haragudjon, én nem kívánok semmit mondani vagy belebonyolódni. Ha sportról van szó...

Akkor egy sportkérdést teszek fel. Egy ilyen helyszínváltoztatás befolyásolhatja a kézilabda szövetség világbajnoki kandidálását?

Nem hiszem, hogy befolyásolhatja, mert az athéni olimpián is megváltoztatták a helyszínt. Szóval nem egy olyan dolog, ami... ráadásul négy év múlva...döntés is nem tudom, mikor lesz. Sokkal inkább befolyásolhatta volna – ezt szintén, mint magánember mondom –, hogyha ezt a Parlament előtt megrendezik, és ott egy tüntetés megzavarja.

Nyilvánvalóan. De gondolom, a MOB képviselőjeként szívesebben lát Budapest utcáin, terein egy sportrendezvényt, kézilabdázó, focizó vagy éppen korcsolyázó gyerekeket, mint eltorzult arcú tüntetőket.

Nézze, ne haragudjon, belekényszerít egy olyan dologba...

...én csak kérdezem, hogy...

...egyetlenegy mondatot is éntőlem ne idézzen, mert most például egy politikai állásfoglalást kér tőlem, amit én senkinek nem vagyok hajlandó...

...ez nem politikai állásfoglalás...

Hát dehogynem. Azt kérdezi, hogy egyetértek-e a tüntetéssel vagy nem. Nagyon szépen megkérem, hogy egyetlen egy szavamat se idézze, az égadta egy világon semmit. Nagy tisztelettel kérem.

Rögzítettem, amit elmondott...

Tiltakozom ellene, hogy egyetlen egy szót is én bárhol ebbe a dologba mondjak.

Mondott.

Ne haragudjon, nem mondok semmit a világon. Amit elmondtam, azt barátilag mondtam.

Mikor bejelentkeztem, jeleztem, hogy a Hírextrától keresem, bemutatkoztam, és mondtam, hogy milyen témában kérdezem.

Nagyon szépen kérem, hogy ne hivatkozzon énrám, nagy tisztelettel megkérem. Semmiféle dologban az én nevemet ne használják fel, és ezt, amit én, ön kikényszerített belőlem...

...nem kényszerítettem ki semmit...

...hát dehogynem kényszerített ki. Hát kényszerített, hogy barátilag mondjak ezt meg azt.

...magánemberként...

Magánemberként sem mondok semmit. Politikai állásfoglalást kért tőlem, amit nem is kívánok, nem is akarok megtenni, és nagyon nagy tisztelettel kérem, hogy semmilyen körülmények között az én nevemre ne hivatkozzon, és ne idézzen.

Viszonthallásra, uram.

Viszonthallásra.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását