2024. május 18. - Erik, Alexandra

Súlyemelés dopping nélkül

A dopping jelenti a legnagyobb veszélyt a súlyemelésre, s ha jövő augusztusban, az olimpián pozitív esetek lesznek, Peking után a sportág kikerülhet az ötkarikás játékok programjából.
2007. szeptember 16. vasárnap 15:38 - Hírextra

Erre figyelmeztetett Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) magyar elnöke a három frissiben felvettel együtt már 181 tagországot számláló IWF-nek a hétfői vb-rajtot megelőző vasárnapi, csiangmaji kongresszusán.

Az utóbbi időszakot értékelő összejövetelen elhangzott, hogy január elsejétől mostanáig 1029 doppingellenőrző vizsgálatot végeztek 80 ország erős embereinek körében - 394-et a nőknél, 635-öt a férfiaknál -, előbbieknél kilenc, utóbbiaknál hét pozitív mintára bukkantak, három-három esetet pedig még vizsgálnak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól is érkezett figyelmeztetés az IWF címére, amely - s ezt a kongresszuson újfent megerősítették - szigorúan folytatja tovább nehéz harcát a tiltott szerek és módszerek használóival szemben. Az elmúlt egy esztendőben, amint az a költségvetési beszámolóból kitűnt, kiadásainak több mint egynegyedét - ez aktuálisan 444 ezer amerikai dollárra rúg - fordította a nemzetközi szövetség doppingellenőrzésre. Magán a thaiföldi világbajnokságon például a versenyzők egyharmadát vetik alá kontrollnak.

Az idei vb-re amúgy, vasárnap délutáni adatok szerint, 89 országból 633 súlyemelőt neveztek, ami az egyik leghatalmasabb mezőnyt jelenti a sportági világbajnokságok 116 éves históriájában. A kiemelt érdeklődésnek egyértelműen az a magyarázata, hogy a csiangmaji a 2008-as nyári olimpiára kvalifikáló világbajnokság, ami után már nagyon nehéz lesz kvótát szerezni Pekingbe.

A pontos és részletes rajtlistát ugyan még nem tették közzé, Juhász István szövetségi kapitány szerint azonban - s ezzel nagyjából az esélyeket is behatárolta - a nyolc férfi- és három női versenyző alkotta magyar csapatból senki nem fér be súlycsoportjában sem a legjobbakat tömörítő A, de még a B csoportba sem. Ennél fogva már az első húsz helyezett közé bekerülni is több mint fogós feladatnak ígérkezik bármelyikük számára.

A nyitónapon mindenesetre erre tesz kísérletet a válogatott első fellépője, Ádám Róbert, a Nyíregyházi VSC 56 kilogrammba nevezett versenyzője.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását