2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hamis festményeket égettek

Az előzetes becslések szerint 5-8000 ezren vettek részt a harmadik alkalommal megrendezett Falk Art Fórumon szombaton a budapesti Falk Miksa utcában. Az egész napos rendezvényen elégettek több mint egy tucat hamis festményt - tájékoztatta a Független Hírü
2007. szeptember 16. vasárnap 14:19 - Hírextra
A korábbi két Falk Art Fórumon eddig is programok tucatjai várták a műértőket és a laikus érdeklődőket egyaránt, festményégetés azonban eddig még nem volt. A Nagyházi Galériában szombaton estig hamis festmények, tárlatát nézhették meg a látogatók. Ál Aba Novák Vilmos, Koszta József, Scheiber Hugó, Kádár Béla, Rippl-Rónai József műveket állítottak ki. A tárlaton mások mellett, Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Mednyánszky László stílusában készült "alkotást" állítottak ki.

Este hét órakor a 3000 darabos tárlat anyagának egy részét elégették. Több mint egy tucat selejtes hamisítványt semmisítettek meg a galéria előtt. A jelképes akcióval a szervezők azt üzenték, hogy meg kell tisztítani a piacot a hamis festményektől, közölte Sajdik Ildikó. A szervező hozzátette: ezzel az akcióval a reneszánszát élő műtárgyhamisítás ellen kívánják felhívni a szakma és a vásárlók figyelmét. A megmaradt hamisítványok nagy részét a Képzőművészeti Egyetem restaurátor hallgatóinak adta oda a galéria, a többi hamis képet pedig kortárs képzőművészek kapták meg, akik "újrahasznosítják" , vagyis munkáikban felhasználják a selejtes tárgyakat.

Nemcsak a felnőtteket várták szombaton a Falk Miksa utcába. Az egész napos gyermekprogramok között megrendezték a "Kedvenc mesém" versenyt. A vetélkedésben bárki részt vehetett, vagyis illusztrálhatta legkedvesebb meséjét.

Új kezdeményezés volt a harmadik Falk Art Fórumon a padfestés is. Művészek és műkedvelők alakíthatták kedvükre az erre az alkalomra vásárolt natúr fenyőpadokat. A rendezvény látogatói nemcsak festettek, de ki is próbálták ezeket az ülőalkalmatosságokat, hiszen ezek olyan műalkotások, melyeket használni is lehet. Kérdésünkre, hogy mi lesz a színpompás padok sorsa, Sajdik Ildikó még nem tudta a választ. Az a legvalószínűbb, hogy kiállítás rendeznek a modern műalkotásokból, majd elárverezik, mondta a szervező.

Az idei fesztivál egyik újdonságaként közös tárlatlátogatásra hívták a közönséget - mondta még Sajdik Ildikó. A csoportok a Falk Miksa utca - Balaton utca sarkáról indultak, és szakavatott tárlatvezetők segítségével járhatták végig a galériákat. Ez a program is népszerűnek bizonyult a harmadik Falk Art Fórumon, melyet több mint 50 galéria részvételével rendeztek meg.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását