2024. május 8. - Mihály

Gyurcsány szerint sorskérdés a reformkérdés

Nemzeti üggyé kell tenni a reformok ügyét, mert nemzeti sorskérdés az, hogy képes-e legyőzni az ország a sok millió ember félelmét az élet megváltozásától - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, pártelnök a Magyar Szocialista Párt politikai évadnyitó re
2007. szeptember 15. szombat 13:53 - Hírextra

Szerinte a reformpolitikából nem visszavenni kell, hanem szélesíteni kell azt.
Meg kell teremteni a közös reformtörekvésekhez szükséges emberi, politikai, közéleti szövetségeket - hangoztatta Gyurcsány Ferenc, aki szerint így a győzelem ára 2010-ben nem az önfeladás lesz, hanem a győzelem együtt járhat Magyarország felemelésével.

 
Szavai szerint polgárosodó Magyarországot szeretnének, ahol a teljesítménnyel lehet egyről a kettőre jutni, ahol a siker nem irigységet, hanem elismerést szül.
"Egyszerre van két célunk, az első, hogy erőssé tegyük Magyarországot, és természetesen célunk (...), hogy ennek a politikának a végén a magyar baloldal arra kapjon mandátumot újra és újra Magyarországon, hogy gyerünk MSZP csináld tovább" - fogalmazott.


Hangsúlyozta, hogy a magyar baloldal a szabadság rendjének legfőbb vezető politikai ereje kell, hogy legyen. "Rendetlenségből nincsen köztársaság, rendetlenségből bizonytalanság van, a rendetlenség az azoknak teremt lehetőséget, akik egyébként is képesek magukat megóvni mert erősek vagy azoknak akik a zavarosban halásznak" - mondta.


Hozzátette: akik arra hívnak fel, hogy a demokrácia rendjét és tekintélyét le lehet rombolni, azok csak önmaguk hatalmi politikai önzését szolgálják.
"Mi nem velük vagyunk, mi a milliókkal együtt vagyunk, és nem félünk, bátrak vagyunk annak érdekében, hogy ezért a rendért, a szabadság rendjéért megküzdjünk. Nem fogunk gyengének és gyávának mutatkozni" - jelentette ki.
Gyurcsány Ferenc szerint a jobboldal szemet huny, radikális szélsőséges részei pedig kifejezetten aktívak abban, hogy bontsák, támadják a rendet.
"Nem beszélni kell, hogy a rend és a törvényesség pártja vagyunk, nem kell kordont bontani, nem kell megmagyarázni, hogy miért kell masírozni náciknak az utcán, nem kell azt mondani, hogy ez nem jó Magyarországnak" - hangoztatta, megjegyezve, hogy nem jó az aszály, a sok eső és a sztrádaépítés egyhónapos csúszása, de a "nácik grasszálásával" is meg kell küzdenie az országnak.
Úgy vélte, hogy jobbközép konzervatív pártnak nincsen semmi keresnivalója az Európában nácinak tartott szerveződések közelében. Szerinte a magyar jobboldal egy része nem elég bátor, hogy világosan azt mondja: "nincs közöm a nácikhoz".


Szólt arról is, hogy a következő négy év társadalompolitikai prioritása az iskola, a képzés és a kultúra ügye lesz.
"Üzenem mindazoknak, akik táblák alatt bántó, helyenként ocsmány jelszavakkal kívánják Magyarországot átalakítani. Ha keresnek maguknak nemzeti ügyet, akkor gondolkodjanak azon, hogyan lehet újra naggyá tenni a magyar iskolát" - fogalmazott és hozzátette, hogy arról lehet és érdemes párbeszédet folytatni.


A miniszterelnök kijelentette azt is, hogy a jelenlegi koalíció végigviszi a kormányzati ciklust.
Az MSZP a budapesti Millenárison rendezte meg politikai évadnyitóját. A rendezvényen mintegy hétszáz fő vesz részt, a párt alapszervezeteinek vezetői, helyi, választókerületi, megyei elnökök.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a szombati beszédben "egy gyenge ember próbálta az egyre hangosabban elégedetlenkedő párttársainak megmagyarázni, hogyan nyújthatott annyira kritikátlanul gyenge teljesítményt a kormány".


A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc most sem adott konkrét válaszokat, nem volt képes szembe nézni a kormány által okozott válsággal. A pártelnök-kormányfő nem vázolt fel valódi jövőképet sem.
A szóvivő hangsúlyozta: káosz és kapkodás van a magyarázkodások mögött, minden egyes perc, amit Gyurcsány Ferenc kormányon tölt, újabb kárt okoz az országnak.

 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását