2024. május 11. - Ferenc

Éhes medvék törnek be a házakba

Egyre több gondot jelentenek az éhes feketemedvék az Egyesült Államok nyugati részén. Egy kifejlett hím feketemedve akár 160 kilogramm súlyú is lehet - gyerekjáték számára föltörni egy ajtót.
2007. szeptember 15. szombat 18:43 - Hírextra

Az idei rendkívüli szárazságok miatt ugyanis nem találnak már elég élelmet természetes élőhelyükön a macik, ezért már a városokba is bemerészkednek- adta hírül az AFP hírügynökség szombaton.

A Colorado állambeli Boulder városkában egy kertes ház lakói hiába locsolták vízzel, hiába ijesztgették a náluk pihenő bundást, a konok állat nem mozdult kényelmes helyéről. A maci az udvar egyik fáján vert tanyát. Végül elunta magát, no meg az ideges "házigazdákat", lemászott a fáról, és otthagyta a kertet. A lakók elmondták: a medvének fülsérülése volt, ez pedig azt jelenti: a bundás már találkozott Colorado állam hatóságával: az egyenruhások ugyanis kilövik a lakott területre tévedő medvéket. A boulderi udvart földúló maci eddig szerencsés volt, mert sikerült eliszkolnia a puskák elől.

A medvék Amerika nyugati részén egyre több házba törnek be élelem után kutatva. Először az udvaron tárolt kukákat kutatják át élelem után, de szívesen lakmároznak a gyümölcsfákról is. Ha pedig semmit sem találnak, akkor képesek berontani a házakba is. Egy kifejlett hím feketemedve akár 160 kilogramm súlyú is lehet, így gyerekjáték neki föltörni egy ajtót. A macik novemberben kezdik meg téli álmukat. Előtte azonban naponta akár 20 kiló élelmet is megesznek, hogy elegendő zsírpárnát növesszenek a hideg hónapokra.

Idén kora nyáron a legtöbb nyugat-amerikai államban fagyok pusztítottak, emiatt nincs elegendő makk és bogyós gyümölcs az erdőkben. A forró nyár pedig fölperzselte a füvet. Ez azt jelenti, hogy a medvéknek nincs elég élelmük. Az ember ételmaradékait viszont szívesen fogyasztják: a fánk, a hamburger vagy a jégkrém maradékok táplálóak, ezekkel sokkal könnyebben növelhetik meg zsírpárnáikat a téli álom előtt a medvék. A gyors hízás miatt egyébként több medvebocs is születik. Mivel a városokban könnyű tápláló élelemszt szerezni. a macik 10 százaléka már nem is alszik téli álmot- vázolt egy újabb problémát Jason Holley, kaliforniai biológus.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását