2024. április 17. - Rudolf

Megújult a Vigadó

A Budai Vigadó 107 éve a kultúra szolgálatában című konferenciával és emléktábla-avatással ünnepelte pénteken a Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza a két intézménynek otthont adó épület teljes homlokzati rekonstrukcióját.
2007. szeptember 14. péntek 17:41 - Hírextra

Az emléktáblát Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára avatta fel Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester jelenlétében. A szakállamtitkár személyes hangvételű beszédében gyerekkori emlékeit idézte, amikor a közeli általános iskola tanulójaként nap mint nap elhaladt az egykor szép, de akkoriban kívülről már eléggé leromlott állapotban lévő épület előtt. Beszélt a Budai Vigadóban működött egykori Népművelési Intézetben eltöltött időszakról is, amelyet - mint mondta - akkor pályája csúcsának érzett.

Schneider Márta végezetül örömét fejezte ki, hogy néhány évtized múltán a gyönyörűen felújított épületet átadhatja a szakmának, a kerület polgárainak és az egész országnak.
A Magyar Művelődési Intézet tájékoztatása szerint az épületegyüttes homlokzatának műemléki igényű felújításáról 2006. februárjában született megállapodás. A 385 millió forint összköltségű rekonstrukció 2007. júliusában fejeződött be.

A kulturális tárca ismertetője szerint az 1898-99-ben, Kallina Mór és Árkay Aladár tervei alapján épült Budai Vigadó szecessziós épületét 107 évvel ezelőtt, 1900. január 30-án Budapest székesfőváros nevében Halmos János polgármester vette át.


A korabeli művelődési szokások miatt elsősorban a többfunkciós díszterem létrehozásával indokolták a Budai Vigadó megépítését. A XIX. századi Pest-Budán a hangversenyek és a bálok sok esetben nem különültek el egymástól. Gyakori eset volt, hogy vegyes "műfajú" műsoros esten vehetett részt a nagyérdemű: szavalatok, felolvasások és zenei események váltogatták egymást. A beruházás megtérültét bérbe adható lakásokkal, vendéglővel, kávéházzal, üzletekkel biztosították.
Mint a szaktárca közleménye kiemeli, az épületet többször átalakították a változó igényeknek megfelelően, "sajnos nem mindig az épület eredeti színvonalának megfelelő minőségben".
A dokumentum szerint az 1897 és 1899 közötti évekből számos kiviteli tervlap és részletrajz maradt fenn, melyeken az épület egykori formája, eredeti díszítményei (stukkódísz, festmények) láthatóak. Ezek alapján volt lehetséges a többször átalakított épület teljes rekonstrukciója.


"Annak ellenére, hogy az épület nem áll egyedi műemléki védelem alatt, a helyreállítás példás igényességgel zajlott le, a felújítás talán leglátványosabb eredménye a rekonstruált főhomlokzati terasz. Az épület egyedi műemléki védelem alá helyezése jelenleg folyik, mellyel a műemléki szakma egy régi adóssága kerül törlesztésre" - hangsúlyozza az OKM közleménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását