2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem lovagolhat a királynő

Az angol királynőt is eltiltották a lovaglástól, sőt attól is, hogy kutyáit póráz nélkül sétáltassa windsori birtokán, amely a legújabb száj- és körömfájás-járvány gócpontja körül kialakított zárt övezet határán belül van.
2007. szeptember 13. csütörtök 13:41 - Hírextra

A brit állategészségügyi hatóságok egy hónapon belül másodszor voltak kénytelenek súlyos korlátozó intézkedéseket kiróni a haszonállat-tenyésztőkre országszerte, miután a héten egy délkelet-angliai szarvasmarha-telepen újból száj- és körömfájásos eseteket észleltek.

A rendkívül fertőző, futótűzként terjedő kór már augusztusban is pusztított a Londonnal határos Surrey grófság egyik állattelepén, a mostani járványgóctól 16 kilométernyire, de a kormány - alig néhány nappal az újabb fertőzések kimutatása előtt - járványmentesnek minősítette a térséget, és feloldotta az ilyenkor kötelező állatszállítási és egyéb, megelőző jellegű tilalmakat.

A vírus ezúttal a London nyugati határán fekvő Egham egyik farmján jelent meg, teljes kétségbeesésbe döntve a brit farmereket, akik már éppen az augusztusi járvány után betiltott export felújítására és a nagy őszi állatvásárokra készültek.

A most újból elrendelt szigorú korlátozások azonban nemcsak őket, hanem uralkodójukat is sújtja. II. Erzsébet királynő legnagyobb rezidenciája, a járványgóc közvetlen közelében elterülő windsori kastély és annak hatalmas, kétezer hektáros parkja ugyanis csaknem teljes egészében beleesik a fertőzött telep körül kijelölt, 10 kilométer sugarú zárlati övezetbe, amelyen belül semmilyen szabadtéri állatmozgatás nem lehetséges.

Így Őfelségének valószínűleg le kell mondania két kedves elfoglaltságáról is, amikor október elején udvartartásával együtt visszaköltözik nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral királyi kastélyából Windsorba: egyrészt nem lovagolhat, pedig e szenvedélyének a 82. évében járó uralkodó gyakran hódol a windsori parkban, másrészt kedvenc corgi kutyáit sem sétáltathatja póráz nélkül.
A Crown Estate, a királyi birtokokat kezelő hivatal szóvivője a csütörtöki The Daily Telegraph című brit lapnak azt mondta: a szabályok mindenkire vonatkoznak.

A korlátozások a nagy számban Windsorba látogató turistákat is érintik. A Crown Estate ugyanis lezárta a park nyilvánosan látogatható területének nagy részét, tekintettel az ott tartott állatok biztonságára. Windsor vadasparkjában hatszáz szarvas él, emellett két farm is működik a birtokon, több ezres szarvasmarha-, sertés- és baromfiállománnyal.

Bezárták a lovaspoló-klubot is, amelynek mérkőzésein a királynő két unokája, Vilmos és Harry herceg rendszeresen játszik, és törölték az e hét végére kiírt országos fogathajtó bajnokságot is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását