2024. május 6. - Ivett, Frida

Törvényjavaslat a tehetséges diákokért

A tervek szerint még ebben a parlamenti ciklusban törvényjavaslatot nyújt be a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a tehetséges diákok érdekében - közölte Hoffmann Rózsa, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. szeptember 12. szerda 12:19 - Hírextra

A tervezett jogszabály, amelynek alapkoncepcióját a párt szakbizottsága már elkezdte kidolgozni, a jelenleg elszórtan létező tehetséggondozó programokat fogná össze "szerves egységbe".
Hoffmann Rózsa közölte: minden érintett civil szervezetet megkeresnek, és széleskörű szakmai egyeztetés után terjesztik majd be a törvényjavaslatot.

Indoklásul a KDNP-s politikus elmondta, hogy jelenleg több, a tehetséggondozást segítő program is létezik, ezek azonban szétszórtan működnek, gyakran kizárólag a hátrányos helyzetűek felemeléséről szólnak, és elsikkad a tehetségek fejlesztése.

Az esélyegyenlőség mindenkit megillet, a hátrányos helyzetűeket és a kiemelkedő tehetségeket egyaránt. A tervezett törvény mindkét csoport számára megfelelő megoldásokat szeretne kínálni - derült ki az ellenzéki politikus szavaiból.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának tagja kitért arra, hogy a nyáron napvilágra kerültek a gimnáziumok körzetesítéséről szóló minisztériumi szándékok. Hoffmann Rózsa szerint ez az elitgimnáziumok bedarálását szolgálná, további színvonalesést eredményezne, a gimnáziumok ugyanis az értelmiség utánpótlás-nevelésére hivatottak mindenütt a világon.

A szakpolitikus a pedagógusok óraszámának szeptemberi megemelését úgy értékelte, hogy így még kevesebb idő marad a "lemaradó" gyerekekkel való foglalkozásra. Ezzel párhuzamosan forráshiány miatt egyre kevesebb szakkört, kirándulást vagy tábort szerveznek a gyermekeknek - tette hozzá.
Hoffmann Rózsa azt mondta, a felsőoktatásba való bejutás szintén nehezebbé vált, mivel szerinte az idei felvételi rendszer aránytalanul előnyben részesítette a fővárosi és a nagyobb városok egyetemeit, és hátrányos helyzetbe hozta a vidéki főiskolákat. Hozzátette: az először a jövő évben fizetendő fejlesztési részhozzájárulás azt eredményezheti, hogy számos nagycsaládból érkező fiatal nem tud majd továbbtanulni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását