2024. április 25. - Márk

Kakaspörköltfőző-verseny Pusztamérgesen

A hét végén immár tizenkettedik alkalommal rendeznek szüreti fesztivált és kakaspörköltfőző-versenyt a Csongrád megyei Pusztamérgesen.
2007. szeptember 12. szerda 14:55 - Hírextra

Már több mint egy évtizede minden év szeptemberében megrendezik Pusztamérgesen a szüreti fesztivált és a kakaspörköltfőző-versenyt; s az ünnepi hétvégén az ezerkétszáz lelkes homokháti településen 2-2,5 ezer vendég fordul meg - tájékoztatta Sólya Zoltánné szervező az MTI-t.

A szombati gasztronómiai seregszemlén csak a településen élő - s a falusi vendégfogadásba bekapcsolódó - helybéliek indulhatnak. A versenyzők - idén mintegy félszázan - a saját udvarukon főzik meg bográcsban a pörköltkülönlegességet és csodásan megterített asztalokkal várják a vendégeket. Ki-ki ízlésének megfelelően készíti el a kakast; vannak, akik zöldségekkel, mások sörrel vagy borral főzik a pörköltöt.

A házigazda ízletes homoki borával, a háziasszony pedig frissen kisült borkorcsolyával kínálja a megérkező embereket. A szakemberekből álló zsűri hintón érkezve betér minden főzőház udvarába, megkóstolja az ételt és értékeli a vendégfogadás módját, minőségét, a terítést, s az ízek harmóniáját.
A vendégek szintén hintón ülve vagy gyalog sétálva bejárhatják a falu virágos utcáit, s ellátogathatnak a közeli százhektáros természetvédelmi területre is. A nyitott pincéknél megállhatnak borkóstolóra, és betérhetnek az otthonokba is, ahol megkóstolva a készülő ételt kiválaszthatják a házat, ahol ebédelni szeretnének. A kíváncsiskodók betekinthetnek a hagyományos szüreti munkálatok és szőlőfeldolgozás fortélyaiba, és megkóstolhatják a frissen préselt mustot.


A főtéren népművészeti árusok kínálják portékáikat, míg családi vetélkedők, játszóházak és szórakoztató műsorok csalogatják közelebb a vendégeket a főtéri színpadhoz, ahol délután tartják a főzőverseny eredményhirdetését. A napot este szüreti bál zárja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását