2024. április 29. - Péter

Ítéletek a neten

A Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák döntéseiből eddig kétezer olvasható az interneten, a július elsejétől hatályos jogszabálynak megfelelően - közölte szerdán Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán.
2007. szeptember 12. szerda 13:45 - Hírextra

A Legfelsőbb Bíróság és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke elmondta: a jogszabály alapján valamennyi ítéletet és közigazgatási határozatot, valamint mindezek előzményeit nyilvánossá teszik a bíróságok anonimizált formában. Hozzátette: az a céljuk, hogy ne csak a friss döntések, hanem a rendszerváltás óta eltelt időszak mintegy 200 ezer ítélete, határozata felkerüljön az internetre.

Lomnici Zoltán kifejtette: az igazságszolgáltatás szempontjából óriási jelentőségű ez a lépés, hiszen az ügyvédek, vagy akár a vidéken dolgozó bírák is hozzáférhetnek a döntésekhez. Ezáltal nagyobb figyelmet szentelhetnek arra, hogy csökkenjen az egymásnak ellentmondó ítéletek száma. A legfőbb bíró közölte: azt is szeretnék elérni, hogy a strasbourgi és luxemburgi bíróságok döntéseit is feltöltsék a számítógépes hálózatra.

Az igazságszolgáltatás munkáját segíti, hogy 2007 végéig valamennyi bíró asztalán lesz számítógép, és uniós források bevonásával arra törekszenek, hogy a már meglévő, de elavult gépeket is lecseréljék. Lomnici Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a több mint 2800 magyarországi bíró közül kétezernél többet tudtak eddig számítógéppel ellátni.

Az ítélkezési munkát nagymértékben segíti az is, hogy az év elején a bíróságok csatlakoztak a kormányzati informatikai gerinchálózathoz, így ötvenszeresére növekedett az átviteli sebesség. Ezzel lehetővé válik, például rendőrségi, közjegyzői vagy ingatlan-nyilvántartási adatbázisokkal is az összekapcsolódás.

Lomnici Zoltán példaként megemlítette: a jelentős korszerűsítéseket követően mindennapos gyakorlattá válhat, hogy egy bíró akár a tárgyalás alatt ellenőrizze egy ingatlan adatait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását