2024. április 26. - Ervin

Charles Brown 85 éves lenne

Kitűnő blues- és rhythm and blues énekes, zongorista, zeneszerző és hangszerelő volt Charles - ahogy gyakrabban emlegették Charlie - Brown. A dél szülötteként egész Amerikát meghódító muzsikus 85 évvel ezelőtt született - bár 1-2 évvel öregíteni szokták.
2007. szeptember 12. szerda 11:08 - Hírextra

Texas Cityben jött a világra 1922. szeptember 13-án. Hamar árvaságra jutott, de nagyszüleitől sok szeretet kapott, s az öregek megpróbáltak mindent megadni neki. A klasszikusokon keresztül közelített a zenéhez, csakhamar teljesen a rabja lett. Miközben a helyi iskolába járt korán igen tisztességesen megtanult zongorázni.

Valamikor a negyvenes évek elején Kaliforniába vándorolt, 1943-ban Los Angelesben részt vett egy amatőr zongoraversenyen, amit meg is nyert. Sikere nyomán bevették a Lincoln színház állandó zenekarába.

Johnny Moore Three Blazers nevű zenekarában énekelt a negyvenes években. Charlie kitűnő dalokkal szolgálta ki együttesét, amely a Drifting Blues, a Sunny Road, a New Orleans Blues és a Merry Christmas Blues című szerzeményeit előadva lett országosan elismert zenekar.

Tagja volt fantasztikus hangú Nat King Cole triójának is, majd 1948-ban megalakította első saját zenekarát. Közben szólófelvételeket is készített.

A negyvenes-ötvenes évek fordulóján a Get Yourself Another Fool, a Long Time, a Trouble Blues, az In The Evening When The Sun Goes Down és a Homesick Blues című dalaival aratott sikereket, a west coast blues jelentős előadójává nőtte ki magát.

A Black Night, a listákat is megjárt I,ll Always Be In Love With You és a Please Come Home For Christmas volt a legnagyobb sikere az ötvenes években. Akkoriban megfordult Fats Domino, Ray Charles koncertjein, s B. B. King is alkalmi társának fogadta. Később is megkeresték őt a "nagyágyúk"- Louis Jordannel, John Lee Hookerrel, Big Joe Turnerrel, John Hammonddal és más zenészekkel játszott.

A negyvenes-ötvenes évek fordulóján több alkalommal kerültek listákra dalai. A hatvanas években Charles Brown egy időre "eladta lelkét az ördögnek" ugyanis Los Angeles éjszakai mulatóiban és kocsmáiban verte a billentyűket.

A hetvenes évek közepétől visszatért a a koncertpódiumra, részt vett a San Franciscó-i bluesfesztiválon,. Ettől kezdve ismét turnézott egész Amerikában, és átrándult Európába. Jól bírta magát a nyolcvanas és kilencvenes években is, koncertjei élményszámba mentek. Utoljára 1998 augusztusában lépett színpadra, s még halála előtt nem sokkal Bonnie Raittel, a sokak által nagyra értékelt énekes-gitáros hölggyel lépett fel. Charles Brown 1999. január 21-én hunyt el.
Mintegy ötven albuma készült, a kiadói halála után megjelentették több korongját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását