2024. május 5. - Györgyi

A piac 40 százaléka az OTP-é

Már több mint ezer ügyfele van az OTP Életjáradék Zrt.-nek, amely így a piac körülbelül 40 százalékát mondhatja magáénak. Az eddig megkötött szerződések alapján a bankcsoport társaságának ezzel 10 milliárd forintnál nagyobb értékű ingatlanállománnyal rend
2007. szeptember 12. szerda 13:29 - Hírextra
Magyarországon jelenleg három társaság kínál olyan szolgáltatást, amelynek keretében a 65 évnél idősebbek lakására a forgalmi érték változó hányadát - 30-40 százalékát - egyösszegben kifizeti, majd havi járadékot utal át életük végéig. A tulajdonjog átszáll a cégre, de az idősek változatlanul a lakásban élhetnek. Az OTP 33 százalék előleget vállal, azért, hogy érdemleges havi összeget fizethessen. A magyar lakosság közel ötöde 65 évnél idősebb.

A jelenlegi ingatlanállomány 65 százaléka Budapesten és Pest megyében koncentrálódik, aminek oka az, hogy vidéken nagyobb az emberek kötődése lakásukhoz, házukhoz, mint a nagyvárosban - mondta Hild Imre.

A teljes piacot 450-500 milliárd forintra becsülik az OTP-ben, amelynek több tízmlliárd értékű ingatlanállományra kell szert tennie ahhoz, hogy rentábilisan működjön. Ez - piaci becslések alapján - legalább 4-5 ezer lakást feltételez. Az átlagos "visszaáramlási ráta" 3-4 százalék, vagyis a teljes ingatlanállomány ekkora része szabadul fel évente a járadékos halála - netán otthonba költözése - miatt. Az OTP Életjáradék Zrt. egyébként mezőgazdasági termőföldet kivéve bármilyen ingatlant, építési telket is elfogad.

A lakásért életjáradék-szolgáltatásnak még mindig nincs törvényi szabályozása és hatósági felügyelete sem, noha már tavaly ősszel ezt sürgette az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A törvény előkészítése azonban nagyon lassan halad a Pénzügyminisztériumban, a következő szakmai egyeztetés a következő hetekben várható - mondta a Független Hírügynökségnek Hild Imre.

A törvény a tervek szerint minimális tőkét fog előírni az életjáradékot nyújtó vállalkozásoknak, a valószínűsíthető összeg 800 millió forint körül lehet. Ez nehéz helyzetbe hozhatja a Hild József Örökjáradék Zrt.-t, amely jelenleg is kölcsönből, 10 milliárd forintnyi hosszútávú hitelből finanszírozza működését, az előleget és a havi járadékot. (Hild Imre korábban a vezetéknevét viselő konkurens alapítója volt, s azután, hogy az OTP cégének élére került névhasználati pert indított, amitől elállt, mert a másik társaság időközben Hild Józsefre egészítette ki az elnevezést.) A harmadik ilyen társaság az FHB életjáradék cége, vagyis emögött is tőkeerős bank áll.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását