2024. április 20. - Tivadar

Túl ritkán oltatjuk be magunkat

A felnőttek túl ritkán adatnak be maguknak védőoltást, pedig a diftéria és a tetanusz elleni védőoltást tíz évente meg kellene ismételni. Idősebbeknek további oltásokat ajánlanak az orvosok. Aki pedig külföldre utazik, annak idejében kellene további védőo
2007. szeptember 11. kedd 11:59 - Hírextra

Emellett a hatvan évnél idősebbeknek influenza ellen is be kellene oltatniuk magukat. Ezt az oltást évente meg kell ismételni, mert évente változik a kórokozó és vele együtt a védőoltás összetétele is. Bizonyos feltételek mellett egészségügyi szakértők további oltásokat is javasolnak. Így aki vesebeteg, azt védeni kell hepatitis ellen. Akik szív vérkeringési zavarokkal küszködnek, azok 60 év felett oltassák be magukat pneumoccusok és influenza ellen.

A berlini Robert Koch Intézet Állandó Oltásbizottsága rendszeresen tájékoztat az új oltásokról és javaslatokat tesz. Gyermekkori védőoltásokat felnőtteknek akkor nem kell megismételniük, ha azok kielégítő immunizáló hatásúak. Kivételt ez alól csak a szamárköhögés képez, amely nem életveszélyes , de felnőttekre nézve súlyos következményekkel járhat.

Külföldi utak esetén az orvosok sok ország esetén ajánlanak védőoltást tífusz és malária ellen, amelyeket három hónappal elutazás előtt kell beadatni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyermek-paralízistől mentesnek nyilvánította Európát, Ausztráliát és az egész amerikai kontinenst, de Afrikában és Ázsiában még mindig nagy területeken terjedt el a betegség.

Napjainkban már senkinek sem kell félnie védőoltásoktól, mert azok jól elviselhetők és az immunrendszer reakciójára legfeljebb a tetanusz elleni oltás esetében lehet számítani. Allergia azonban más oltásoknál is felléphet.

Az oltási bizottság végül azt ajánlja mindenkinek, hogy gyermekkorától kezdve őrizze meg az oltási bizonyítványokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását