2024. április 27. - Zita

Már csak átlag 10 másodperc a politikusokból

Csökkent az egy megszólalóra, politikusra jutó idő a televíziók híradóban, míg ez 1992-93-ban átlagosan 35 másodperc volt, 2007-ben már csak 10 másodpercet tett ki - ez derül ki az Országos Széchenyi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának kutatásaiból.
2007. szeptember 11. kedd 15:54 - Hírextra

A Történeti Interjúk Tárának vezetője, Hanák Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, 2001-től teljes körűen figyelik az öt országos csatorna - m1, m2, Duna Televízió, tv2, RTL klub - napi hírműsorait, azokat digitálisan rögzítik.

Az összesítés azt mutatja, hogy míg 2001-ben átlagosan 16 másodperc jutott a hírműsorokban egy-egy megszólalóra, ez az idei évben 10 másodperc körül mozog. A 90-es évek elejei adatokat más dokumentumokból számolták ki.

A tendencia megfelel annak, ami az USA-ban is megfigyelhető, ahol a 80-as években még 40-50 másodperc jutott egy-egy politikusra, a 90-es évek végére ez lecsökkent 10 másodpercre.
Hanák Gábor azt is elmondta, hogy érzékelhetően kitapintható, hogy a műsorvezetők, moderátorok egyre inkább saját véleményük alátámasztására használják fel a politikusok bevágott nyilatkozatait. Ez azt jelenti, tette hozzá: "újra meg kell tanulnunk a sorok között olvasni".

Adatbázisuk, ami az öt országos televízió összes híradóját tartalmazza 2001 óta, megtalálható a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) internetes tárában. Ez jelenleg a NAVA hozzáférési pontokon képben és szövegben letölthető, névre, fogalomra, kifejezésre, szóra, stb. kereshető. A jelenleg mintegy 200 hozzáférési pont, amelyek elsősorban könyvtárakban vannak, megtekinthető www.nava.hu honlapon.

Az adatbázis 2001-2004 közötti szöveges része jelenleg elérhető októbertől minden internetező részére és október 1-től a további szöveges részek is hozzáférhetőek lesznek a www.tit.oszk.hu címen.

Az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója, Monok István a nemzeti kulturális örökség megőrzése ezen részének fontosságáról beszélt. Hozzátette: a politikusoknak végig kéne gondolniuk azt, hogy ennek a területnek is megfelelő anyagi támogatásra van szüksége.

A 2001 óta folyó archiválásra eddig összesen 270 millió forintot fordítottak, s nem biztos, hogy jövőre rendelkezésre állnak a megfelelő anyagi keretek - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását