2024. április 30. - Katalin, Kitti

Mi lesz veled Almássy?

Két éve a Nyitott Tér Kht. üzemelteti a jövő évben 25. születésnapját ünneplő Almássy Téri Szabadidőközpontot (ASZK), mely most egy faramuci szituáció folytán kikerül a kezéből, ezzel megszűnik Budapest egy kultikus szórakozó- és kulturális helye. Az új t
2007. szeptember 10. hétfő 09:02 - Kovács Gabriella Anna
Az ASZK bár fénykorát a '80-as, ’90-es években élte és az idő vasfoga is már belemart, az elmúlt két évben mégis remekül működött a Nyitott Tér Kht. vezetője szerint. Fabinyi András csak azzal nem számolt, hogy a csillagokig emelkednek a közületi díjak. A 6700 négyzetméteres épület pedig annyira leamortizálódott, hogy a korábban már egyszer felújított szerkezet mellett a gépészetet (fűtés, csatorna rendszer, villany, gáz, kazán, uszoda gépészet) is fel kellene újítani, hogy csökkenteni tudják a havi nyolc millió forintos rezsiköltségeket. Az úttörőháznak készült épületben lévő gépészet ugyanis még mindig ugyanaz, melyet a szocialista nagyvállalatok dobtak össze, ajándék gyanánt az 1983-as nyitás előtt. Ez pedig már a beszerelés pillanatában is rossz volt, ráadásul akkor nem volt szempont az energiaár és a költséghatékonyság, mára viszont óriási összegeket emészt fel a korszerűtlen rendszer. Fabinyi szerint 450-500 millió forintos ráfordítással a rezsit a mostani felére lehetne lefaragni.

ASZK, a befogadó
Sokszor hasonlítják az Almássy Téri Szabadidőközpontot az A38-as Hajóhoz, a Gödörhöz vagy a West Balkánhoz, ám Fabinyi szerint nem lehet párhuzamot vonni velük, mert ezek a helyek szerinte elsősorban vendéglátóegységek és csak azután kulturális célú intézmények. „Egy West Balkán vagy A38 soha nem vállal fel olyan programokat mint például egy vak, tangóharmonikáját elvesztett cigány muzsikus segélykoncertje. Míg mi a népszerű zenekaroknak, művészeknek is helyt adunk, főleg olyanok munkáit állítjuk ki, vagy adunk koncertlehetőséget, akik sehol nem találnak befogadásra máshol. Inkább a Trafóhoz inkább hasonlítanám magunkat”.
Idén tavasszal már felmerült annak lehetősége, hogy az üzemeltető felújítaná az ASZK gépészetét, de míg az önkormányzat tulajdonában van az épület, addig nem megy, ezért felajánlották, hogy megvásárolják. A önkormányzat pedig a jogszerűen eljárva kiírt egy pályázatot az értékesítésre. A két éve üzemeltetőként működő Nyitott Tér Kht. 400 millió forintos vételi ajánlatot tett, illetve 450-500 millió forintot fordított volna a gépészet felújítására. Csakhogy saját csapdájukba estek, mivel egy másik cég is beúszott a képbe, akik  jóval magasabb árat ígértek az ASZK-ért, így Fabinyiék elvesztették a kultúrházat. Egyelőre a VII. kerületi alpolgármester nem kívánta megnevezni az új tulajdonost, de annyit elárult, hogy 780 millió forintért értékesítették az ingatlant. Bár az önkormányzat a pályázat kiírásakor jelezte, hogy az elbíráláskor a hasznosítás is szempont, és míg Fabinyiék le is írták, hogy a továbbiakban is kulturális céllal kívánják hasznosítani az ingatlant, a pályázatot végül elnyerő cég nem fogalmazta meg a jövőt illető terveit, csak magasabb számot írt a papírra. Így nem tudni, mi lesz az ASZK helyén, de egy biztos, az Almássy tér 6. szám alatt álló épület nem kulturális intézményként fog működni a jövőben.



Mivel a Nyitott Tér Kht.-nak eredetileg 2015-ig szóló érvényes szerződése van, azt most fel kell bontani. Fabiyni Andrástól megtudtuk, hogy az önkormányzat ajánlat valószínűleg szerint 2007. december 31-ével, közös megegyezéssel fognak, ám még nem kezdődtek el az erről szóló tárgyalások. A Kht. vezetője azt is elmondta, hogy az eredeti tervek szerint a következő nyolc évre már létezett egy teljesen kerek projekt, melynek keretében műteremlakásokat, stúdiókat és hangstúdiókat építettek volna, illetve kialakításra várt egy állandó kiállításokat bemutató 300 négyzetméteres galéria és egy kis stúdió színház. Ez az Almássyn már nem valósulhat meg, de mint azt Fabinyi szeretne úgy elválni a magyar kulturális élettől, hogy az maradandó élményt nyújtson, így december végéig 25 részes Házzáró fesztivállal készülnek. A nyitóbulit - Csajfeszt néven - szeptember 14-én tartják, és női-frontemberes zenekarok lépnek fel.

Miénk (volt) itt a tér

A Kispál és a Borz az Almássyban
A Kispál és a Borz 1989-ben adta első koncertjét az ASZK-ban a PUF előzenekaraként. Lovasi András így emlékszik vissza: „Jó magyar szokáshoz híven, óriási csúszásban volt a rendezvény, végül is több előzenekara volt a PUF-nak, így ránk már nem is került sor. Végül a PUF után játszottunk valamikor hajnalban, és addigra már elszállingóztak az emberke, összesen 50-en lehettek a teremben, de jó volt.” A Kispál frontemberének sok személyes élménye fűződik a helyhez, mint mondta: hiányozni fog neki, de szerinte a kulthelyek palettáján nem fog feltűnni az Almássy hiánya, mivel teljesen áttematizálódott a budapesti éjszaka. „Sok olyan hely van, amely viszonylag jó minőségű és/vagy ingyenes programokat biztosít. Ez a klubkoncertezős életforma valószínű fenn tud maradni, mert az emberek és a zenekarok is igénylik. Szerintem a könnyűzene legvonzóbb megjelenési formája, de ezek a helyek átalakulnak, változnak, megszűnnek, újak jönnek létre.
Az Almássy téri Szabadidőközpontot 1983-ban nyitották meg Almássy téri Úttörő és Ifjúsági Ház, Szabadidőközpont néven. Mondhatni hiánypótló hely lett, hiszen a Petőfii Csarnok ekkor még nem nyitott meg (1985-ben tavaszán nyitotta meg kapuit) a Budai Ifjúsági Park pedig már megszűnt. Az akkor nagyon modernnek számító épület tervezője Straub Éva és Jakab Zoltán volt, a belső terek építésze pedig Somogyi Pál volt. A szabadidőközpont falain belül élénk közösségi élet folyt, de gyakran a térre is kiköltöztetik programjaikat. Különböző tanfolyamokat, szakköröket, szabadidőprogramokat, sportoktatást szerveztek, képzőművészeti kiállításokat, zenei és színházi előadásokat, filmvetítéseket, táncházakat, könnyűzenei koncerteket rendeztek és rendeznek.

A szabadidőközpont szolgált helyszínül az 1983-as Ki mit tud?, itt volt Budapest egyik legnépszerűbb gyermekjátszóháza, a Kölyökvár, és innen indult a Téka Táncház is. A központ falai között tartotta első lemezbemutató koncertjét az Első Emelet, és itt alakították meg a Bonanza Banzai első klubját is 1987-ben. Az Almássy olyan zenekaroknak volt az alma mater-e, mint a Balkán Tourist, a Neurotic, a Sex-E-Pil, az Európa Kiadó, a 2.Műsor, a Nyugati Pályaudvar. 1987-től pedig itt játszott a Kézi Chopin, Tereskova, Pál Utcai Fiúk, A Cég, Bajonett Bisztró. A Kispál és a Borz 1989-ben adta első koncertjét az ASZK-ban a PUF előzenekaraként. Az 1983-1990 között programszervezőként működő Hevesi István vezényletével itt alakult meg a Poptojás is, mely a fiatal tehetségeket volt hivatott felkarolni.

2003-ban az épület elöregedett állapota és pénzhiány miatt a szabadidőközpont működése ellehetetlenült, be is zárták egy időre, de 2005-től az üzemeltetési jogokat adtak a Nyitott Tér Kht.-nak, aki vállalta, hogy amennyiben 10 évig üzemeltetheti a házat, akkor felújítja, statikailag helyre rakja és alkalmassá teszi nagy rendezvények befogadására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását