2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sólyom László felesége beteg gyerekeket látogatott

Sólyom Erzsébet a daganatos gyermekek bakonyszűcsi rehabilitációs otthonába látogatott szombaton; a köztársasági elnök feleségét az intézmény igazgatója, Bakos-Tóth Márta főorvos, valamint a gondozott gyermekek és szüleik fogadták virágcsokorral és ajándé
2007. szeptember 9. vasárnap 09:18 - Hírextra

Sólyom Erzsébet szintén ajándékokat (társasjátékokat) adott át a gyermekeknek. Varga Krisztina 10 éves sármelléki kislány - aki csontrákból gyógyult ki - saját készítésű gyöngyfával kedveskedett a köztársasági elnök feleségének. Az igazgató főorvos mondta el Krisztináról, hogy tavaly országos rajzpályázatot nyert, s a rajzából - amely házat, játszóteret és gyermekeket ábrázol - óriásplakát készült, és a rajzát bögrékre is rányomtatták.

Bakos-Tóth Mária arról tájékoztatta a köztársasági elnök feleségét, hogy Bakonyszűcsön 35 gyermeknek van hely - jelenleg kilenc család, összesen húsz gyermek lakik az otthonban - , akikkel öt pszichológus és tanár foglalkozik.

Az igazgató főorvos hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy a köztársasági elnök felesége "Magyarország egyetlen kis szerény gyermekrehabilitációs otthonát felkereste". Sólyom Erzsébetet az otthon fővédnökeként tisztelik és két évvel ezelőtt már tiszteletbeli családtaggá is fogadták - tette hozzá.

Ezt követően sorra bemutatkoztak a jelen lévő családok; néhány szülő elmondta azt is, hogy milyen daganata van a gyermekének, vagy milyen rákbetegségből gyógyult ki. Kovács Adrienn budapesti lakos például kilenc és négyéves gyermekeivel érkezett szombaton Bakonyszűcsre, a fiatalasszony ugyanis kislányként volt lakója az otthonnak - rákos daganat miatt amputálni is kellett az egyik lábát -, ám meggyógyult, és szülhetett is. Mint mondta: a szűcsi otthon családias légkörét sosem feledi, ezért rendszeresen visszajár, s már a gyermekeit is elhozza.

Sokaknak feltűnt, hogy jelen van a találkozón Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is, aki elmondta: magánemberként és amolyan "mindenes segítőként" jár már régóta a bakonyszűcsi otthonba. "Attila még tálalni is segít, de készséggel szolgál jogi tanácsokkal is" - jegyezte meg az igazgatónő.
Sólyom Erzsébet az otthon gyermek lakóival és a szüleikkel való beszélgetést követően az MTI-nek elmondta: látogatásaival a figyelmet szeretné felhívni erre az otthonra, "mert óriási a jelentősége és hallatlanul fontos feladatot lát el".

Mint mondta, a kórházból kikerülő gyermekeket itt lelkileg ápolják, jó társaságot találnak. Ugyanakkor nem csak a gyógyulóban lévő gyermekek szorulnak terápiára, hanem a szüleik is, lényegében az egész család, s "itt Bakonyszűcsön mindenki lelkierőt kap, sőt egymást is erősítik, bátorítják".
Sólyom Erzsébet jelenlétében felavattak az otthon közelében egy játszóteret is, amely az American Express segítségével készült el; "kellékeit" iparművészek tervezték és készítették el.

A köztársasági elnök felesége látogatást tett a szomszédos községben, Pénzesgyőrött is, ahol a Sörényes Udvarházban megtekintette az otthon lakóinak lovas terápiás foglalkoztatást.
A foglalkoztatást méltatva elmondta, az állatokkal való foglalatoskodás szintén segíthet a gyerekeknek, hiszen tudvalévő, hogy ennek a kapcsolatnak gyógyító ereje is van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását