2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sikeres Belgrádban az Európai Örökség Napok

Óriási sikerrel zajlanak a szerb fővárosban az Európai Örökség Napok. Csak a minap kezdődtek, s egészen a hónap végéig tartanak, de a rendezvény legnépszerűbb, korlátozott számú látogatót fogadni tudó helyszíneire már most nem lehet belépőt kapni.
2007. szeptember 9. vasárnap 16:49 - Hírextra

A sikerlista élén két egykori, Belgrád központjában lévő királyi palota áll - a réginek nevezettben a belgrádi polgármesteri hivatal működik, az új pedig az államelnök rezidenciája és hivatala. Vannak azonban ezeknél is újabb paloták a szerb főváros legelegánsabb negyedében, az erdős Dedinjén, és ezek az Obrenovic és Karadjordjevic dinasztiák által épített rezidenciák is nyitva lesznek a szerencsés látogatók előtt a jövő hét végén.

Hatalmas volt a kereslet a trezorjait is megmutató Szerb Nemzeti Bank és a kormány épülete iránt. Már nem lehet belépőt kapni a balkán legnagyobb, de még épülő, ezért csak korlátozottan látogatható ortodox székesegyházába, a Szent Szávába se, ahol Miroslav herceg XII. században keletkezett, és az UNESCO világörökség-listáján is szereplő evangéliumát tekinthetik meg az érdeklődők. Aki tehát most kap észbe, az csupán a belépő nélkül látogatható kiállítások között válogathat.

Az Európai Örökség Napok a történelmi műemlékek először 23 éve Franciaországban megrendezett nyílt napjából született. A kezdeményezők célja az volt, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a rájuk kíváncsiakat. Az ötlet elnyerte az EU hivatalos támogatását, s ma már 48 országban tartanak minden év szeptemberében Európai Örökség Napokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását