2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kolláth: Politikai tűzijáték

Politikai tűzijátéknak nevezte Kolláth György alkotmányjogász azt a keresetet, amelyet 199 magánszemély nyújtott be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a pénzügyminiszter ellen.
2007. szeptember 9. vasárnap 14:00 - Hírextra
A perben az államháztartási adatok meghamisítása miatt keletkezett káruk megtérítését követelik a felperesek. Az alkotmányjogász úgy fogalmazott: az elindítók tudták, hogy ezzel az üggyel nyerni nem lehet, de napirenden lehet tartani a témát.

Kolláth György a Független Hírügynökségnek a jogi folyamatról elmondta: bárki bárkivel szemben kártérítési keresetet nyújthat be. Ha alaki kifogás nincs, akkor a bíróságnak foglalkoznia kell az üggyel. A neves alkotmányjogász szerint itt is ilyesmiről lehet itt is szó: nem a végső győzelem valós reménye miatt indult a per, hanem hogy hírértéke legyen.

A szakember arról is beszélt, hogy minden kártérítési ügyben a felperes köteles bizonyítani, hogy jogellenesség történt, jelen esetben hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János pénzügyminiszter jogellenesen járt el. Ezen felül kárát is bizonyítania kell és, hogy a jogellenes intézkedés és a kár között ok-okozati összefüggés van - fejtette ki. Ha a felperes nem tudja bizonyítani állításait, elveszti a pert.

Ez a kártérítési per egy politikai tűzijáték - fogalmazott Kolláth György. Akik elindították, tudták, hogy ezzel az üggyel győzni nem lehet. A magyar és az európai jog szerint ez megnyerhetetlen - tette hozzá.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását