2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kikerült az állam kezéből az artistaképzés

Megszűnt az állami artistaképzés Magyarországon, helyette már egy közhasznú társaság taníttatja az artistákat. Az oktatási minisztérium szerint ez csak formai változás, és a képzés emiatt nem kerül veszélybe. Az intézményben viszont aggódnak, mert így kev
2007. szeptember 9. vasárnap 23:24 - Hírextra
1950 óta az állami szervezetként működött az Artistaképző, tavaly csaknem 90 millió forintot kapott a költségvetéstől. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium viszont szeptembertől egy közhasznú társaságra bízta az üzemeltetést, jelenleg 100-an tanulnak ott. Murainé Szakáts Ildikó, az Állami Artistaképző Intézet leköszönő igazgatója szerint így már normatív támogatásból kell működniük, ami az eddigi pénz fele lesz.

Arató Gergely államtitkár szerint minden marad a régiben, csak a jogi formán módosítottak. Arról még nincs hivatalos döntés, hogy kipótolják-e a maradék összeget. Fenntartó váltás történt, hiszen a minisztériumnak nem dolga, hogy egy ilyen intézményt tartson fenn - magyarázta a döntést.

A legtöbb artista növendék egyébként külföldre vágyik, mert ott lehet jól keresniük. Las Vegas-ban, a világ egyik leghíresebb cirkuszában például 5 magyar is a társulat tagja, ketten az Állami Artistaképzőben tanultak.
Forrás: FH-RTL Klub
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását