2024. május 29. - Magdolna

Gyurcsány: Magyarország remek történelmi politikai teljesítményt nyújtott 1989-ben

Magyarország remek politikai teljesítményt nyújtott 1989-ben, amiért Németországtól és Európától is nagy megbecsülést kapott - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Az első tégla a berlini falból elnevezésű ünnepi konferencia nyitóbeszédében a Parlamentb
2007. szeptember 9. vasárnap 12:24 - Hírextra

Véleménye szerint a közép-kelet európai diktatúrák azért omlottak össze sorban, mert a névtelen, hétköznapi emberek felmondták az engedelmességét, új világot akartak építeni. Ezt a vágyat egészítette ki, hogy voltak olyan vezetők, akik belátták: a nemzet ügye elválaszthatatlan a szabadság és a demokrácia ügyétől.

A kormányfő ezek közé a politikusok közé sorolta többek között Gorbacsovot, Németh Miklóst és Horn Gyulát. Nagyszerű emberi bátorságnak és helytállásnak nevezte: képesek voltak arra, hogy túllépjenek évtizedes meggyőződésükön, hitükön, ami életük egyik legnehezebb konfliktusa lehetett.
Magyarország világosan döntött, a két út, a táborhoz való hűség és a demokratizálódás útjának megnyitása között, az utóbbi mellett - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ha szimbólumot kellene találnia, az egy torta lenne, mivel felnőttek lettünk, hiszen a határnyitástól egy másik határ, a schengeni megnyitásáig 18 év telik el.
Nehéz felnőttnek lenni, a szabadság eufóriával tölti el az embert, de a szabadsággal együtt járó felelősség terhe időnként politikusnak és átlagembernek is iszonytatóan nehéz - jelentette ki.

Kitért arra, voltak olyan szerencsés nemzetek, amelyeknek a demokratikus nemzetté váláshoz évszázadok álltak rendelkezésre, és a polgári autonómia illetve növekvő szabadság bázisán jött létre a demokratikus nemzetállam.

Mi ebben a régióban ezt fordítva tesszük meg: szabadok és demokratikus berendezkedésűek lettünk, most építjük mögé polgári felelősségből és szabadságból a hétköznapok világát - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását