2024. május 14. - Bonifác

Nemzetközi Jazz Fesztivál a Ferencvárosban

Közép- és Kelet-Európa egyik legrangosabb nemzetközi jazzfesztiváljának ad otthont szeptember 12-16 közötta Ferencváros. Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő MOL Jazz Fesztiválon ezúttal is világhírű magyar és külföldi művészek lépnek fel a Művé
2007. szeptember 8. szombat 23:08 - Hírextra
A tavalyi fesztivál programja a trombita köré szerveződött, idén a gitáré, gitárosoké lesz a főszerep.

A nyitókoncerten például nem lesz gitáros, de végül is azért találtuk ki ezt a rendező elvet, mert ez a tematika hozzásegít minket ahhoz, hogy a magyarországi előadókat előtérbe tudjuk hozni. Alkalom adódik arra, hogy egy-egy kiemelkedő – jelen esetben – gitáros új produkciót hozzon létre, amihez mi megadjuk azt az egyébként nehezen elérhető lehetőséget, hogy világhírű külföldi zenészekkel hozzuk őket össze.



Erősek vagyunk gitárban?

Mindenképpen meg kell említenünk a hazai gitároktatásban kimagasló Babos Gyula nevét, aki az elmúlt évtizedekben jócskán „ellátott” minket magyar gitárosokkal. Koncepcionális módszerének a lényege, hogy a fiatal tehetségeket úgy bocsássa ki az életbe, hogy mindenféle szempontból megállják a helyüket. Vegyük például a Grupa Palotaï formációt, melynek névadója, Palotai Csaba Franciaországban élve emelkedett a zenei élet csúcsára, vagy Gadó Gábort, aki szintén a francia jazzélet első számú szereplője; koncertjeik mindig telt ház előtt zajlanak, és hát ők is Babos Gyula tanítványai voltak. Természetesen Babos Gyula is fellép...

...mégpedig 13-án a Babos Projekt Special formációban, de Babos Gyula saját régi és jelenlegi tanítványaival is együtt muzsikál 15-én.

Ez egy játék, amely az én kérésem volt. Úgy képzelem, hogy Gyuszi fent ül a színpadon, és a tanítványok sorra felmennek, és játszanak a mesterükkel; egyébként Babos ezt az óráin is így csinálja. Ki akartam vinni ezt a fajta oktatási metódust a közönség elé.



Ugorjunk vissza a nyitónapra, melyen az első hazai fellépő a cimbalmos Lukács Miklós Quintetje, aki az etnojazz képviselője.

Elég reménytelen vállalkozás a Mikit behatárolni. Elég, ha annyit mondok, hogy Ötvös Péter, a világhírű zeneszerző és karmester egyfolytában viszi magával külföldre Ötvös-darabokat cimbalmozni, de játszik Kurtág-műveket is, repertoárja a hagyományos jazztől a világzenén át az autentikus cigányzenéig terjedően szinte mindent magába foglal. Világsztárokkal koncertezik világszerte, havonta többször is.

A fesztivál második napján is hallható lesz Lukács Miklós.

Igen, mégpedig a lassan tíz éve működő Dresch Mihály Quartetjében, mely ez alkalommal kvintetté bővül, mégpedig a hegedűn és trombitán közreműködő Kovács Ferenc jóvoltából. A tenor- és szopránszaxofonon és népi furulyákon játszó Dresch Misit úgy gondolom nem kell különösebben bemutatni a hazai közönségnek.

Az fesztivál első hazai-külföldi vegyes formációjára péntekig kell várni.

Igen, akkor lép fel Juhász Gábor tavaly alapított triója, méghozzá a brit Iain Ballamy szaxofonossal, akivel Gáborék néhány éve már játszottak együtt Londonban, úgyhogy nem ez az első közös produkciójuk. Mostani koncertjük nyáron felvett albumuk anyagára támaszkodik.
Ugyancsak pénteken lép színpadra a már említett Grupa Palotaï, amely 1999-ben alakult a párizsi konzervatórium kávézójában. Az együttes repertoárjában megtalálhatók a szabad zene, a rock, a tangó, a sanzon, a városi népzenék és a tánczene elemei egészségesen eklektikus összevisszaságban.



Szombaton aztán egy Grammy-díjas amerikai szaxofonos is a színpadra áll László Attila Quintetjével.

Bob Mintzer ezúttal egy külön-külön is világsztárokból álló csapattal muzsikálhat együtt. Elég, ha felsorolom a tagokat, a névsor önmagáért beszél: László Attila-gitár, Borbély Mihály-szaxofon, Oláh Kálmán-billentyűs hangszerek, Borlai Gergő-dob.
Utánuk következik Tóth Viktor Quartetje. Az altszaxofonon játszóViktor ötvözi Charlie Parker virtuozitását és Ornette Coleman melodikus játékát, együttesének zenéjében a jazz mellett jelen van a rap, a szabad zene és a költészet is.

Elérkeztünk a záró naphoz.

Vasárnap két magyar vonatkozású produkciót is hallhat a közönség. Először az ütőhangszereken játszó Horváth Kornél és a brazil énekes-gitáros-ütős Alegre Corrêa duójának játékában gyönyörködhet. Kornél a kongán és bongón kívül olyan különleges hangszereken is zenél, mint a gatodrum, a chekere és az udu.
A fesztivált pedig Lionel Loueke GilFeMa Triója zárja. A gitáros-énekes Lionel Gilles Loueke a nyugat-afrikai Beninből származik, Svédországban született az olasz származású bőgős, Massimo Biolcati, míg az Egyesült Államokban élő magyar Németh Ferenc dobos Keszthelyen látta meg a napvilágot. Az előbbiekből is következik, hogy hármójuk közös muzsikálása igazi word jazzt ígér.

Rendkívül erős a fesztivál külföldi mezőnye is. Íme, a teljesség igénye nélküli, rövid bédekker időrendi sorrendben.
A nyitónapon lép fel a hangját hangszerként használó Michael Schiefel, aki egy maga építette berendezéssel hangját megtöbbszörözve tud koncertjein vokálegyüttesként, illetve zenekarként is megszólalni, ráadásul németül és angolul egyaránt énekel. Az idei Mediawawe-en már megismerhette a hazai közönség. (szeptember 12.)

Apjától sajátította el a tangóharmonikázás rejtelmeit a francia Richard Galliano, aki a jazz iránti végleges elköteleződését Astor Piazzolától kapta. Pályáján együtt zenélt – többek között – Juliette Grecóval, Charles Aznavourral és Jan Garbarekkel. Zenekarával, a Tangaria Quartettel mind az etno, mind a jazz, mind a kortárs zene rajongóit elvarázsolja. (szeptember 12.)

Szintén Németországot képviseli a Thärichens Tentet. A tíz muzsikus zenéje egyaránt merít a szving, a bebop, a pop, a bossa nova stílusából, előadásuk hol intellektuális, hol játékos. (szeptember 13.)

A keményebb zenére vágyók a The Ploctones nevű, holland kvartett koncertjén elégíthetik ki kulturális vágyaikat, akiknek a megszólalását minimalistának is nevezhetnénk, ha a zenekart nem a gitárvirtuóz Anton Goudsmit vezetné. De ő vezeti. (szeptember 13.)

A spanyol altszaxofonos-fuvolás, Perico Sambeat Barcelonában folytatott klasszikus tanulmányokat fuvolán, mellette autodidakta úton megtanult szaxofonozni is. Kvartettjének tagjait és a közönséget mediterrán, tüzes stílusával villanyozza fel. (szeptember 14.)

A Supersilent együttes egy Oslóban látott norvég kamion oldalára festett feliratról kölcsönözte a nevét, és ez az improvizáló hajlam jellemzi a muzsikájukat is, mégpedig száz százalékig; előadásaikon rendszeresen próba nélkül lépnek fel. Előszeretettel merítenek a hardcore noise és az industrial elemekből. (szeptember 14.)

A belga-francia Octurn zenekar tagjai a kiszámíthatatlanságot tartják legfőbb erényüknek, valamennyi produkciójuk más és más, még a tagok és a zeneszerzők személye is minduntalan változik – teljességgel besorolhatatlanok. A poliritmiára és a szokatlan harmóniákra építenek.
(szeptember 15.)
Forrás: www.bmc.hu/jazzfesztivál
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását