2024. május 5. - Györgyi

Veszélyben a vízellátás

A vízellátást és négy hétvégi házat veszélyeztet egy megrepedt löszdomb a baranyai Dunaszekcsőn, melynek önkormányzata állami segítséget vár a kármentesítéshez - közölte a község független polgármestere az MTI-vel pénteken.
2007. szeptember 7. péntek 13:10 - Hírextra

A Duna partján található, mintegy 8,6 hektáros löszdombon az esőzések következtében az idők során 400 méter hosszú repedés keletkezett, és félő, hogy a terület egy része a folyóba dől - mondta el Faller János.

Beszámolt arról, hogy a területen négy hétvégi ház található. Az egyik már megrongálódott, így arra kérték az összes tulajdonost, ne használják az épületeket, értékeiket pedig szállítsák el onnan.

Faller János rámutatott: ennél is nagyobb probléma, hogy a löszös területen van Dunaszekcső egyik víztároló tartálya is. Ha megsérül, nem lesz elegendő a nyomás, s a község, vagy annak egy része ivóvíz nélkül maradhat.

Hozzátette, szakemberek szerint a löszdombon beindult folyamat megállíthatatlan, ezért elkerülhetetlen a tartály biztonságos helyre telepítése.

A munkálatok elvégzéséhez állami segítséget várnak, a 290 millió forintos éves költségvetésű Dunaszekcsőnek ugyanis nincs pénze az 50-70 millió forintra becsült beruházáshoz - mondta.

Faller János megjegyezte: a legmegnyugtatóbb megoldás az lenne, ha a területet a kármentesítést követően kisajátíthatnák, körbe keríthetnék, így nem kellene félni az esetleges balesetektől.

Ennek azonban nem csak anyagi akadálya van. A domb természetvédelmi terület, melyre a Duna-Dráva Nemzeti Parknak elővételi joga van, így a terv nehezebben kivitelezhető - tette hozzá a polgármester.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását