2024. május 3. - Tímea, Irma

Generációváltás a döntéshozatalban

Hét éven belül generációváltás zajlik majd le a döntéshozói körökben, amely alapot szolgáltathat az alkotmányos rendszer "generáljavítására" - mondta Stumpf István politológus pénteken az MTI-nek legújabb könyve sajtóbemutatója után.
2007. szeptember 7. péntek 17:34 - Hírextra

"A társadalmi közhangulat megváltozott, egy új generáció született már, ami ezt a fajta politikát nehezen fogadja el. Az biztos, hogy 2014-ig fundamentális változásoknak lesz tanúja Magyarország" - mondta Stumpf István. A politológus hozzátette: a generációváltás azt jelenti majd, hogy az elitvezérelt társadalmat elitkihívó társadalom váltja fel, az új generáció már nem "bamba szavazógép" lesz, hanem számon kéri a pártok teljesítményét.

Az elmúlt években egyre növekvő esély van arra, hogy alapvető változások induljanak el Magyarországon, mert "fogy a levegő" a jelenlegi politikai elit körül.

Az elmúlt tizenhét évben létrejött rendszer "generáljavításra" szorul a politológus szerint, nem elegendőek az apró változtatások. A rendszerváltás óta maguk az alkotmányos intézmények teremtettek olyan rossz politikai kultúrát és bizalmatlanságot, amely már a rendszer hatékonyságát kérdőjelezik meg.

A politológus szerint kétkamarás parlamentre lenne szükség Magyarországon, így lehetne kiterjeszteni a részvételi demokrácia rendszerét. A két kamara létszáma nem haladná meg a mostani parlamentét - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását