2024. április 20. - Tivadar

Roma búcsú Csatkán

Szombaton és vasárnap tartják a romák Mária búcsúját a Komárom-Esztergom megyei Csatkán, amelyre minden évben több ezren látogatnak el - közölte az MTI-vel a Roma Sajtóközpont.
2007. szeptember 6. csütörtök 18:51 - Hírextra

Ropoli Ferenc plébános feljegyzése szerint 1863-ban a Mária forrásnál egy vak fiú megmosta a szemét és a víztől visszanyerte látását. Ezt az esetet további csodás gyógyulások követték, így a hívek körében hamar népszerű lett a kegyhely.

Az erdei imaház szomszédságában 2004-ben épült a magyarországi cigányság zarándok kápolnája, melynek fakeresztjét II. János Pál pápa áldotta meg, amikor 2003-ban fogadta az OCÖ által vezetett 180 fős magyarországi roma delegációt. A feszületen kétnyelvű felirat olvasható: "Szuntona Dévla, zsutin e romen - Szentséges Isten, segítsd a romákat".

A hagyomány szerint a cigány zarándokok ajándékokat visznek Szűz Máriának, cserébe a kút szentelt vizében mosakodnak meg és vesznek is belőle, amitől jó egészséget és szerencsét várnak. Több beteg térden csúszva teszi meg az utat a kápolnáig, virágokat és gyertyát helyeznek el az oltároknál.

Choli Daróczi József író, az idei búcsú egyik szervezőjének tájékoztatása szerint Lakatos Péter görög katolikus roma pap celebrál cigány nyelvű misét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását